Bemutatott egy felvételt az amerikai ABC tévécsatorna, amelyen tavaly, a detroiti járaton merényletre készülő nigériai férfinek a kiképzése látható. A férfi az al-Kaida kiképzésén vett részt, és a videón arról beszél, mártírhalálra készül. A férfi terve meghiúsult, mert a gép utasai leteperték, miután a magára erősített robbanószerkezetet nem tudta működésbe hozni.

Videofelvételt mutatott be az ABC amerikai tévécsatorna annak a nigériai fiatalembernek a terrorista kiképzéséről, aki tavaly karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet 289 emberrel a fedélzetén. A felvételen az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat kiképzésén Umar Farouk Abdulmutallab többedmagával lőgyakorlatot végez, célpontként egy Dávid-csillag, egy brit zászló és egy ENSZ-felirat szolgált. Az is látható, ahogy a fiatalember a Koránból olvas fel részleteket, és arabul arról beszél, hogy mártírhalált szeretne halni.

Egy amerikai hírszerzési tisztségviselő a képsorok első vizsgálata alapján a felvételt hitelesnek minősítette. Azt egyelőre nem tudni, hogy a videofelvétel mikor és hol készült. Az ABC szerint a felvételt az al-Kaida arab-félszigeti szárnya rögzítette, és a tévécsatorna egyik jemeni munkatársához juttatta el.

A videofelvétel megerősíti, amit a nigériai fiatalember az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatalnak (FBI) tett vallomásában állított, vagyis hogy Jemenben "vannak még olyanok, mint ő", akiket nyugati célpontok elleni merényletekre képeznek ki.

 

 

Abdulmutallab az alsóneműjébe rejtett robbanószerrel kísérelte meg felrobbantani a repülőgépet, de miután a szerkezet nem lépett megfelelően működésbe, a repülőgép utasai leteperték. A férfi kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat jemeni szárnyával. A detroiti vádesküdtszék többek között tömegpusztító fegyver használatának kísérletével és gyilkossági kísérlettel vádolja Abdulmutallabot, akit ezért életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetnek.