Eltűnt egy magyar hegymászó a Mount Everesten

Vágólapra másolva!
Lavina sodort el két magyar hagymászót a Mount Everesten - közölte a pekingi magyar konzul. Az egyik hegymászó, Klein Dávid megsérült, a másik, Várkonyi László eltűnt. A Csomolungma megmászására készültek. Klein kedd délután rövid nyilatkozatot adott ki a történekről, eszerint viszonylag könnyű terepen történt jégomlás, őt egy jégfalra dobta a jég, társa pedig mögötte volt, nem látta, mi történt vele. Erőss Zsolt szerint nincs sok esély arra, hogy Várkonyi túlélte a lavinát. A keresést reggel folytatják.
Vágólapra másolva!

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himalájában. Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült- tájékoztatta az MTI-t Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul. A két magyar alpinistát, akik a Csomolungma (Mount Everest) megmászására készültek, április 26-án, hétfőn délután, 7000 ezer méteres magasságban sodorta el a lavina - áll a pekingi magyar nagykövetséghez kedden késő délután érkezett faxon az MTI szerint. Klein Dávid megsérült és jelenleg biztonságban van, de állapotáról eddig nem tudtak meg részleteket - mondta Sárközy.

Délután öt óra után Klein Dávid nyilatkozata a történtekről megjelent az expeditions.hu honlapon. "Tegnap délben az Északi Nyeregből (7000 m) tartottunk lefelé az Előretolt Alaptáborba (6400 m), amikor félúton, viszonylag könnyű terepen jégomlás történt, ami annyit jelent, hogy a felettünk lévő jégfal leszakadt. Engem is és Konyit is elsodort a jég. Engem a jég ledobott egy jégfalra, át egy peremen, és a függőleges falon lógva álltam meg, a rögzített kötélen. Nem tudtam, Konyival mi történt, ő mögöttem volt. Reméltem, hogy őt elkerülte a lavina" - írta Klein.

A nyilatkozata szerint őt később felülről, kötél segítségével kiemelték, ekkor tudta meg, hogy társa eltűnt. Klein szerint hétfőn és kedden nagy erőkkel keresték, de nem került elő a teste. "Szemtanúk szerint amíg engem sodort a lavina, Konyit 15-20 méterrel mögöttem elkapta, és direktbe rázuhant a jég.Nekem a jobb karomon van több helyen zúzódás, már itt a hegyen egy mexikói orvos rendbe tette. Holnapután hajnalban fogok lejönni a hegyről" - áll a nyilatkozatban, amelyet Klein azzal fejezett be, hogy ezek csak az első benyomásai, pontos leírást később fog adni a történtekről.

Hajnal Ágnes az expedíció kommunikációs vezetője az [origo]-nak megerősítette, hogy lavinaomlás történt, amelyben Klein Dávid megsérült, Várkonyi László pedig eltűnt. A két hegymászó egy ügynökséggel állt kapcsolatban, akik a mászás szervezték és segítettek az engedélyek beszerzésében. Ez az ügynökség intézkedett a mentőcsapat útnak indításáról, amely jelenleg is a hegyen tartózkodik - mondta Hajnal.

A kutatást éjszaka nem folytatják, de reggel újrakezdik. Csak gyalogosan tudják keresni Várkonyit, miután 5000 méter feletti magasság felett a helikopteres közlekedés már életveszélyes - mondta Hajnal. Kérdésünkre hozzátette, hogy jeladó nem segíti az eltűnt hegymászó keresését. Bár volt a hegymászóknál egy GPS-szel felszerelt Dreher-palack, az Klein Dávidnál volt - mondta.

Sárközy az [origo]-nak kedden délután 4 óra után azt mondta: a konzulátus információi szerint kínai szakemberek már keresik Várkonyit. A konzul szerint ketten voltak, más hegymászó nem volt velük. Más részletet azonban nem tudott mondani.

Farkas Péter, a Magyar Hegymászó Szövetség elnöke az [origo]-tól tudta meg a hírt, így egyelőre nem kívánt mondani semmit. Farkas az expedíció során nem állt kapcsolatban a hegymászókkal.

Az alaptáborba menet történt a baleset

"Annyit tudunk, hogy helyi idő szerint tegnap délután lavinabaleset történt az előretolt alaptábor és az északi nyereg között. Várkonyi László eltűnt, Dávid pedig könnyebben sérült, őt jelenleg az alaptáborban ápolják" - mondta el az [origo]-nak Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat vezetője. Kollár szerint a magyar hegymászók még 7000 méter alatt jártak, a 6400 méteren lévő előretolt alaptáborba jöttek le az északi nyeregből. "Lehet, hogy nem is volt nagy lavina, csak súlyosan megnyomta őket" - mondja Kollár, de hozzáteszi: nem szeretne találgatásokba bocsátkozni, a baleset pontos körülményeiről nincs információja.

Kollár szerint a Himalájának ez a területe "elég mászott", ha az ott tartózkodó hegymászók és serpák pillanatok alatt el tudnak indulni segíteni a balesethez. A Himaláján nincsenek mentőcsapatok, hangsúlyozta, csak a hegymászók közül tudnak mentőcsapatokat toborozni. Ilyenkor áprilisban az expedíciós szezon közepe van, ezen az útvonalon még bőven tartanak az aklimatizációs túrák, "nyüzsögnek a hegymászók". Pontosan azért nem is lehet mentőcsapatot küldeni a hegyre, mert ebben a magasságban már szükség van az aklimatizációra - magyarázza.

Tegnap délután óta keresik Várkonyi Lászlót is, és addig folytatni fogják a kutatást, "amíg van értelme". Kollár szerint egy lavinabalesetnél egy nap után kevés esély van arra, hogy a hegymászó életben maradjon, de utána is lehet még remény, mert előfordulhat, hogy olyan helyre sodródott, ahonnan az esetleges sérülései miatt nem tudott jelentkezni. "Minden veszélyes, ami nem a Balaton partján van" - mondta Kollár arra a kérdésre, hogy ez a hely, ahol a baleset történt, mennyire veszélyes része az expedíciónak.

Az expedíciót a Dreher szponzorálta, és ennek részeként a hegymászók magukkat vittek a ruhájuk alatt az útra egy alkoholmentes sörös dobozt, amelynek aljára GPS-t helyeztek el. Az expedícióról szóló honlap szerint a GPS pontosan jelezni tudja, merre járnak a hegymászók.

Erőss Zsolt szerint nincs sok remény

Erőss Zsolt hegymászó szerint nincs sok remény arra, hogy az eltűnt Várkonyi László túlélje a balesetet. Szerinte a tény, hogy egy vagy két nap is eltelhetett a baleset óta, és Várkonyit még nem találták meg, "elég egyértelművé teszi egy hegymászó számára, hogy nincs sok remény".

Erőss 2002-ben mászta meg a Mount Everestet, kétszer járt azon az útvonalon is, ahol Klein Dávid és Várkonyi László próbált meg feljutni a csúcsra. Hangsúlyozta, hogy jelenleg csak keveset lehet tudni a baleset körülményeiről, de szerinte lavinában eltűnni a legrosszabbat jelenti.


A Life Network interjúja Erőss Zsolttal

Évtizedek óta másztak

Várkonyi László 1956-ban született és 1971-ben, 15 évesen kezdett el hegyet mászni. Bejárta a Magas Tátrát, a Kaukázust, a Pamír-hegységet, az Andokot és a Tien Shan-t. Három nyolcezres hegy megmászásában vett részt és kettőnek a csúcsára fel is jutott. Az oxigénpalack nélküli hegymászás magyar magassági rekordere. 2002 tavaszán az Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott.

Kein Dávid 1975-ben született és 13 évesen ismerkedett meg a hegymászással. Egy évvel később alapfokú sziklamászó vizsgát tett. Az Egyesült Államokban, a Magas Tátrában (több téli próbálkozás a Magas Tátra teljes főgerincének átmászásával) és az Alpokban is járt nyáron és télen, sziklán és jégfalakon. Magashegyi expedíciós hegymászó karrierjét 1998-ban kezdte el. Klein Dávid megmászta a Gasherbrum II. (8035) és a Cho Oyu (8201) csúcsokat. A Mount Everesten 8450 méterig juott oxigénpalack nélkül a 2006-os expedíció során.

Forrás: Dreher 24 Everest Expedíció
Klein és Várkonyi az Everest-mászás közben

A két magyar hegymászó az északi, tibeti oldalról próbált meg feljutni a Mount Everestre, mivel itt más magasságokon vannak az egyes táborok, az oxigén nélküli mászáshoz jobban használhatóak. A mászás közben ugyanis valósággal ingáznak a hegyen, fölmennek az egyes táborokba, majd legfeljebb egy éjszakát eltöltve visszaereszkednek pihenni alacsonyabb magasságba.

A csapat már április 25-én kiépítette az 1-es tábort 7 ezer méteres magasságban és minden valószínűség szerint 26-án a 2-es tábor építését is megkezdték. A mászás eredetileg tervezett menetrendje nagyjából egy hetet csúszott a kínai vízum megszerzése és Várkonyi László gyomorbántalmai miatt. Ezért a csúcstámadás tervezett időpontja is május 15-ére módosult.

A két hegymászó oxigénpalack használata nélkül próbálta meg leküzdeni az Everestet. Ez korábban nagyjából 150 hegymászónak sikerült, noha a csúcsra már több ezren felmentek oxigén használatával. Klein és Várkonyi serpák és külső segítség nélkül, kettesben indult útnak - derül ki az [origo] velük készített interjújából. Februárban azt mondták az [origo]-nak, hogy a hegytől nem félnek, de apróbb dolgoktól azért tartanak és ha a biztonságuk úgy kívánja, akár a csúcs előtt is visszafordulnak majd. Arra készültek, hogy a magyarok közül elsőként oxigénpalack nélkül jussanak fel a Mount Everest csúcsára. Azt mondták, hogy bár nem tartják lebecsülendő teljesítménynek, ha valaki oxigénpalack használatával jut fel a hegyre, az igazi sportteljesítmény mégis csak a tiszta mászás.

Több magyar hegymászót ért baleset az elmúlt hónapokban

Idén január 2-án három ismert magyar hegymászó szenvedett balesetet a Magas-Tátrában. Lavina sodorta el őket, miközben a Kopky hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka nevű völgybe. Ketten - Hajdú Péter és Erőss Zsolt - súlyosan megsérültek, Erőss Zsolt jobb lábát térdtől lefelé amputálták.

2009. december 16-án három bajba jutott magyar hegymászó szorult a hegyimentők segítségére szintén a szlovákiai Magas-Tátrában. A hegymászókat a Téry völgykatlanban meglepte a hirtelen leszálló est, ezért a sötétben telefonon kértek segítséget. A mentők idejében érkeztek a megfelelő szereléssel rendelkező, de már fagyoskodó hegymászókhoz.

Tavaly ősszel egy egy nyugat-szecsuani - ember még nem járta - névtelen hegy 6679 méteres csúcsának meghódítására indult négy magyar, de nem érkeztek meg alaptáborukba. A keresésüket decemberben állították le. A helyszíni kínai-magyar tényfeltáró csoport arra jutott, hogy valószínűleg a négy magyart október 22-én vagy 23-án hatalmas mennyiségű és erejű jég- és sziklaomlás temette maga alá.