Tóba rejtette halottainak hamvait egy svájci eutanáziaklinika

Vágólapra másolva!
Több mint ötven, emberi hamvakat tartalmazó urnát találtak búvárok a Zürichi-tóban. A közelben lévő eutanáziaklinikán több mint ezer embert segítettek a halálba, de hozzátartozóik sok esetben sem a holttesteket, sem a hamvakat nem kapták vissza.
Vágólapra másolva!

Több tucat emberi hamvakat tartalmazó urnát emeltek ki búvárok a Zürichi-tóból, amelyek feltételezések szerint a Dignitas eutanáziaklinikából származnak - jelentette szerdán a brit Times Online hírportál. "Ötven után abbahagytuk a számolást" - mondta Roman Rütz rendőrségi búvár. - "Nagy halomban feküdtek a tó fenekén."

A felszínre hozott urnákról megállapították, hogy azok emberi maradványokat tartalmaznak. Arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy a hamvak a közelben működő Dignitasból származnának, ám az urnákon a klinikával szerződött nordheimi krematórium logója látható. A Dignitas egyik bírálója és korábbi alkalmazottja, Soraya Wernli a Timesnak, mintegy másfél évvel ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy a klinika legalább 300 urnát süllyesztett el a tóban. Ludwig Minelli, a Dignitas alapítója nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A klinika mintegy ezer ember, többségükben halálos beteg öngyilkosságához nyújtott segítséget. A páciensek a Dignitas által kiadott zürichi lakásokban élték le utolsó napjaikat. Az európai törvények kiskapuit kihasználó, titokzatos intézet működését a kantonális jogszabályok teszik lehetővé. A legnagyobb rejtély a holttestek sorsát övezi: a kegyes halált igénybe vevő, számos páciens esetében a hozzátartozók sem a holttestet, sem a hamvakat nem kapták vissza. A holttestek sorsa kulcsfontosságú, hiszen - mint azt a neve is mutatja - a Dignitas azt ígéri, hogy páciensei méltósággal búcsúzhatnak el az élettől.

"Elfogadhatatlan, hogy ezeket a vízi temetéseket üzleti alapon bonyolítsák, mert ez olyan, mint a szemétlerakás" - mondta Nicolas Mori, a zürichi egyházi tanács szóvivője.A szörnyű lelet arra indította a hatóságokat, hogy megvizsgálják, nem sérti-e a hamvak elsüllyesztése a környezetvédelmi jogszabályokat, az emberi méltóságot, valamint a krematórium és a gyászoló családok közötti megállapodást.

Wolfgang Bollack, a helyi építési és környezetvédelmi hivatal szóvivője kijelentette: "Ismeretlen személyek ellen büntetőfeljelentést tettünk halottak háborgatása miatt." Az emberi hamvak nagy mennyiségben történő tárolását Svájcban engedélyhez kötik. Ennek megszegése 9 millió forintnak megfelelő bírságot vonhat maga után.