9,98 millió dolláros segélyt kap a magyar honvédelem az Egyesült Államoktól. A Pentagon által nyújtott támogatást szerdán hagyta jóvá az amerikai kongresszus, a pénzből a magyar katonák kiképzését és Afganisztánba telepítését kell segíteni. Egy amerikai lap szerint az egyre népszerűtlenebb afganisztáni szerepvállalásért jutalmaz nyolc kisebb államot a Pentagon.

Magyarország 9,98 millió dollár értékű segélyt kap a Pentagontól, az amerikai kongresszus szerdán jóváhagyta a magyar honvédség afganisztáni misszióját támogató, felszerelésből és kiképzésből álló programot.

Az Egyesült Államok forrásokat biztosít azoknak a magyar katonáknak, akik részt vesznek az afgán kormányzati intézmények erősítését és további legimitálását célzó műveletekben - olvasható a döntés indoklásában.

Az amerikai védelmi minisztérium március végén jelentette be, hogy több más állam mellett Magyarország különleges pénzsegélyben részesül az Afganisztánba utazó csapatok "képességeinek javítására".

Nyolc ország összesen 350 millió dollárt kap a segélyezés keretében. Magyarország, Grúzia, Horvátország, Észtország, Litvánia és Lettország - e hat államnak 1300 katonája szolgál Afganisztánban - összesen 50 millió dollárt kap, az összeget nagyjából egyenlő arányban osztják el közöttük.

A Pentagon szerint a pénzt arra költik, hogy az érintett országok katonái jobban együtt tudjanak működni a terrorellenes és stabilizációs műveletekben az amerikai erőkkel Afganisztánban.

A Los Angeles Times április elején arról írt, hogy a Pentagon azért ad dollármilliókat a kisebb partnerországoknak, hogy az egyre népszerűtlenebb afganisztáni háborúban való részvétel folytatására ösztönözze őket. A segélyezésnek a lap szerint az az üzenete, hogy a terrorellenes küzdelem mellett elkötelezett országok jutalmat kapnak.