A Mexikói-öbölben úszó olajfolt felgyújtásával kísérletezik az amerikai parti őrség, miután a múlt héten elsüllyedt egy olajplatform a térségben. Az olajszennyezés azonban így is egyre súlyosabb: 1500 méteres mélységben is szivárgást érzékeltek.

Megkezdte az amerikai parti őrség a Mexikói-öbölben úszó olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel - közölte a testület. A parti őrség egységei helyi idő szerint szerda délután a Mississipi deltájától mintegy 50 kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották.

A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, mellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe. A British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.

A robbanás után 111 embert ki tudtak menteni a toronyból, de 11 ember még hiányzott. A parti őrség pénteken este függesztette fel a kutatásukat, mondván, az eltűntek valószínűleg már nem élnek.

A platformon közben újabb olajszivárgást is észleltek, és kiderül, hogy a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte a parti őrség. Mary Landry ellentengernagy Houstonban szerdán újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető BP arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték.