Kinyírhatja a Munkáspártot Brown hatalmas bakija

Vágólapra másolva!
Megrengette a brit baloldal kampányát Gordon Brown brit miniszterelnök szerdai szerencsétlen megjegyzése, amelyet egy idős nőre tett. Brown személyesen kért bocsánatot a lebigottozott, eredetileg munkáspárti szavazó, Gillian Duffytól. Félő azonban, hogy sokan követik a nőt, aki, miután megtudta mit mondott róla Brown, közölte, nem szavaz - a felmérések szerint amúgy is rosszul álló - Munkáspártra.
Vágólapra másolva!

Foghatja a fejét Gordon Brown szerdai bigottos elszólása miatt. Brown egy kampányeseményen tett néhány megjegyzést egy nyugdíjas nőre, akivel előzőleg pár szót váltott, majd beült autójába. A politikuson azonban rajta maradt egy apró mikrofon és rögzítette, ahogy munkatársának kommentálta a találkozót. Hamarosan az egész sajtó Brown csöppet sem hízelgő szavait visszhangozta, aki többek között azt mondta a nőre, hogy bigott (erről bővebben itt olvashat).

Az eset súlyosságát mi sem mutatja jobban, hogy később, amikor egy rádióinterjú során bejátszották Brownnak a felvételt, a miniszterelnök - aki feltehetően nem volt tudatában annak, hogy filmezik is - sokat mondó mozdulattal támasztotta bal kezébe homlokát.

A baki nem is jöhetett volna rosszabbkor számára. A választásig már csak alig több mint egy hét van hátra, ráadásul csütörtökön lesz a legnagyobb pártok vezetőinek harmadik televíziós vitája. A Munkáspárt egyes felmérések szerint csupán a harmadik helyet szerezheti meg a konzervatívok és a liberálisok mögött.

A Guardian szerint még legközelebbi tanácsadói is kiborultak Brown szerencsétlen gesztusán. "Nevetséges felelősségáthárító", mondta róla állítólag egyikük, míg más azért aggódott, hogy az eset miatt kétszínűnek fogják tekinteni Brownt, aki alig pár pillanattal sértő megjegyzései előtt még kedélyesen társalgott az idős nővel. "Ez rémes. Nem azért mondta, mert azt gondolta, hogy a nő bigott, hanem mert az egész egy kirohanás volt az ellen, aki felelős volt azért, hogy beszélhetett vele a nő" - idézett a lap egy másik munkáspárti stratégát.

"Bűnbánó vétkes"

Brown gyorsan igyekezett kiköszörülni a csorbát. Többször bocsánatot kért nyilvánosan, felhívta a nőt telefonon, majd személyesen ment el otthonába, és kért tőle ismét bocsánatot. 40 percet töltött nála, utólag azt mondta, hibát követett el, félreértette a nő néhány szavát, és "bűnbánó vétkesként" jelent meg nála.

A nő azóta nem kommentálta az esetet, állítólag a Sun bulvárlap akarta megvenni tőle a sztorit, de végül nem közölték le az interjút, mert nem találták elég érdekesnek. Amikor Mrs. Duffy először hallotta, hogy mit mondott róla Brown, nem is akarta elhinni. Amikor lejátszották neki a felvételt, felháborítónak nevezte az esetet, és közölte, csak olyat kérdezett, amit bárki megkérdezett volna, és nem is fog Brownékra szavazni. A BBC szerint lehetséges, hogy sok szavazó fog a megsértett nőhöz hasonlóan dönteni.

Brown külön e-mailben kért elnézést a Munkáspárt tagjaitól is. Azt írta, sajnálja, hogy megbántotta Mrs. Duffyt, aki szerinte "az a fajta ember volt, akiknek a megsegítéséért lettem politikus". Azt a párt több vezetője is elismerte, hogy rosszat tett megítélésüknek az incidens, de azt állították, Brown valójában nem gondolta komolyan, amit mondott.

Az ellenzék ugyanakkor mérsékelten kommentálta az incidenst. A konzervatívok hivatalosan annyit közöltek, hogy az eset magáért beszélt, a liberálisok pedig, hogy Brown jól tette, hogy bocsánatot kért.

Mosnák

Miniszterei közül többen is igyekeznek kimosni Brownt, Alan Johnson belügyminiszter azt bizonygatta, hogy "érzékenysége és emberiessége" vette rá a kormányfőt, hogy személyesen kérjen bocsánatot a nőtől, és természetesen senki sem bigott, aki aggódik a bevándorlók miatt. Még Brown felesége is beszállt, aki arról beszélt, hogy "szerető" férje "utálta a tényt, hogy valakit megbántott".

Az Independent/ITV részére még a szerdai eset előtt készült legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a Konzervatív Párt vezet 36 százalékkal, mögötte a Munkáspárt 29-cel, illetve a liberálisok 26-tal. Egy, a Sun-ban ismertetett másik kutatás 34 százalékot mutatott ki a konzervatívoknak, 31-et a liberálisoknak és 27-et a Munkáspártnak, míg a Metro számára a Harrisnál készült közvélemény-kutatás szerint 32 százalékon állnak a konzervatívok, 30-on a liberálisok és 25-ön a Munkáspárt.