Átszervezi a Vatikán a zaklató pap alapította katolikus rendet

Vágólapra másolva!
Átszervezi a Vatikán a Krisztus Légiója katolikus papi rendet, amelynek alapítója, a két éve elhunyt Marcial Maciel Degollado atyáról kiderült, hogy 30 éven keresztül zaklatott kisfiúkat és egy gyereket is nemzett egy nőnek. A rendet pápai különmegbízott szervezi át.
Vágólapra másolva!

A Vatikán bejelentette szombaton, hogy a pápa megbízottat nevez ki és bizottságot állít fel a Krisztus Légiójának teljes átszervezésére, miután a katolikus papi kongregáció két éve elhunyt alapítójáról kiderült, hogy szexuálisan molesztálta a rend szeminaristáit és legalább egy gyermeke is van.

A Vatikán elítélte az rendalapító mexikói Marcial Maciel Degollado atyát, amiért olyan, a hallgatáson és az engedelmességen alapuló "hatalmi struktúrát" épített ki a rendben, amely lehetővé tette számára, hogy "kétségek és igaz vallásos érzelmek nélküli" kettős életet éljen és akadálytalanul zaklasson fiatal fiúkat évtizedeken át. A Vatikán biztosította a rend jelenlegi tagjait, hogy segít nekik a megtisztulásban, és nem hagyja őket magukra.

A nyilatkozatot azután tették közzé, hogy XVI. Benedek pápa fogadta a kongregációban történtek eddigi vizsgálatát elvégző öt püspököt. A 2009-ben megkezdett vizsgálat során a püspökök a rend több mint ezer tagjával találkoztak a világ számos országában, hogy meghatározzák a Krisztus Légiójának lehetséges jövőjét. A rend több mint 180 iskolát és 40 felsőoktatási intézményt tart fenn világszerte, újabban Magyarországon és Németországban is működtet óvodákat, iskolákat és egyetemeket. Világi mozgalma, a Regnum Christi a katolikus hit terjesztését tekinti feladatának.

A kongregáció botrányára adott pápai választ nagy figyelem övezi, miután a Vatikánra egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy lépjen fel határozottan az egyházat egyre jobban megrázkódtató szexuális visszaélések ügyében, és adjon lelkipásztori gondozást az áldozatoknak.

Maciel atya ügyére sokáig úgy tekintettek, mint amely megtestesíti a Vatikán papi szexuális visszaélésekkel kapcsolatos tétlenségét, mivel a mexikói atya áldozatai már a 90-es években megpróbálták egyházi bíróság elé vinni panaszaikat. A rendalapító vatikáni támogatói ezt akkor megakadályozták, a Szentszék csak 2006-ban utasította Macielt, hogy vonuljon vissza a papi hivatástól és gyakoroljon bűnbánatot.