Elítélték az egyetlen életben maradt mumbai merénylőt

Vágólapra másolva!
Feltehetően életfogytig tartó börtön lesz a büntetése a 2008-as mumbai terrortámadás egyetlen fegyveres túlélőjének. A 22 éves Mohamed Adzsmal Amir Kaszab 2009 júliusában ismerte el részvételét a merényletben, egy mumbai bíróság pedig 271 napos tárgyalás után ítélte el a férfit.
Vágólapra másolva!

Elítéltek egy pakisztáni férfit a 2008. novemberi mumbai terrortámadásban való részvétele miatt. A 22 éves Mohamed Adzsmal Amir Kaszab volt az egyetlen támadó, aki túlélte a terrorakciót. Kaszabot gyilkosság, India elleni háború indítása és robbanószerek birtoklása miatt is bűnösnek találták, feltehetően életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik.

Kaszab 271 napig tartó bírósági tárgyalását különleges biztonsági intézkedések kísérték, amely több meglepő fordulatot is tartalmazott. A férfi eleinte tagadta az ellene felhozott vádakat, majd 2009 júliusában elismerte bűnösségét, és azt kérte a bíróságtól, hogy akasszák föl. A tárgyalás azonban folytatódott, amelynek felgyorsítása érdekében eltávolították Kaszab ügyvédjét, mert a bíróság szerint lassította az eljárást.

A 174 ember - köztük 9 terrorista - halálát okozó merénylettel Pakisztán hét embert vádolt meg, akik kapcsolatba hozhatóak a merénylettel. A támadás kitervelője a pakisztáni Zaki ur-Rahmán Lahvi lehet, aki a Laskar-i-Tajba szervezet vezetője.