Obama hitelességét is kockára teheti az olajkatasztrófa

Vágólapra másolva!
A Mexikói-öbölben bekövetkezett olajkatasztrófa próbára teheti Barack Obama amerikai elnököt, aki előtt ott lebeg elődje, George W. Bush hibája. Az AP emlékeztet: Bush 2005-ben alulbecsülte a Katrina hurrikánt, aminek következtében százak vesztették életüket. Közben az olajszennyezés már csak 14 kilométerre van attól, hogy beterítse a louisianai partokat.
Vágólapra másolva!

"Előzmény nélkül álló környezeti katasztrófának" nevezte Barack Obama amerikai elnök a Mexikói-öbölben terjedő olajfoltot, amit a BP brit olajcég fúrótornyának április 21-i felrobbanása és elsüllyedése okozott - írja a New York Times. Obama közben igyekszik megnyugtatni a térségben lakókat és a halászokat. A halászat ugyanis rendkívül fontos a régió számára, Obama egyenesen "a térség gazdasági életének szívveréseként" emlegette.

Az amerikai elnök egy rövid helikopteres utazáson is részt vett a Mississippi-delta fölött, de az erős szelek miatt az olajfolt fölé, a nyílt tengerre nem engedték ki a helikopterét - írja az AP hírügynökség. Obama jelenléte a helyszínen azért kulcsfontosságú, mert előde, George W. Bush rengeteg kritikát kapott a - szintén a térségben pusztító - 2005-ös Katrina hurrikán kezelése miatt. Abban a katasztrófában százak haltak meg, és ezrek vesztették el otthonukat, New Orleans városa pedig szinte teljesen rombadőlt.

Az olajfolt az AP szerint már csak 14 kilométerre van a louisianai partoktól. A pánikra utal az alábbi tábla is: "Obama, küldj segítséget!!!!". A táblát helyiek helyezték el a 23-as számú louisianai főút mentén az elnök látogatására. Az olajszennyezés nagy területet érint majd: Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államok partvidékét szennyezheti be.

Lamar McKay, a BP elnöke kijelentette: hat-nyolc napon belül tudják megszüntetni a tengerfelszín alatti olajszivárgást. A szivárgás megszüntetésével együtt az olajat is ki kell szivattyúzni a kútfőből. Az AP szerint folyik a vizsgálat annak kiderítésére, miért robbanhatott fel a platform a Mexikói-öbölben, és az eredmények tükrében akár a kitermelésre vonatkozó szabályok szigorítása is elképzelhető. A katsztrófa azonban még nagyobb is lehetett volna: a kútfő teljes roncsolódása esetén akár napi 100 ezer hordó olaj is a tengerbe kerülhetett volna - mondta Thad Allen, az amerikai parti őrség parancsnoka.