A Budapest-Moszkva gyorsvonathoz láncolták magukat tiltakozó ukrán újságírók

Vágólapra másolva!
Az Ekszpresz című nyugat-ukrajnai regionális hetilap több újságírója a Budapest-Moszkva nemzetközi gyors egyik kocsijához láncolta magát az ukrajnai Lvivben. Az újságírók így tiltakoztak az egyre gyakoribbnak vélt rendőri és ügyészségi túlkapások miatt.
Vágólapra másolva!

Több újságíró is a Budapest-Moszkva nemzetközi gyors utolsó kocsijához láncolta magát hétfő reggel a lvivi (lembergi) vasúti pályaudvaron egy tiltakozó akció keretében. Az Ekszpresz című nyugat-ukrajnai regionális hetilap mintegy 50 fős szerkesztőségének egy része kötötte magát láncokkal a szerelvényhez, míg kollégáik a testükkel védték őket a beavatkozni akaró rendőrökkel szemben.

A lap munkatársai az újságírókkal, a szerkesztőséggel és a lap kiadójával szemben egyre inkább elszaporodó rendőri, illetve ügyészségi túlkapások ellen fejezték ki tiltakozásukat.

Az Ekszpresz című lap internetes portálján elhelyezett közlemény szerint a szerkesztőség székházára az utóbbi időben három ízben lőttek rá ismeretlen elkövetők, sőt több ízben érte közvetlen fizikai támadás a főszerkesztőt is. A közlemény szerint a rendőrség és az ügyészség folyamatosan zaklatja mondvacsinált gyanúsításokkal, vádakkal a lapot, illetve annak kiadóját, így próbálva ellehetetleníteni a számos nagy visszhangot keltett ügy leleplezésében is szerepet vállaló újságírókat.

Április első felében a szerkesztőség munkatársai egy ízben már a Budapest-Csap-Kijev országút ideiglenes lezárásával tiltakoztak az ellen, hogy rendőrök indokolatlanul előállították és bántalmazták több kollégájukat, és az ezzel kapcsolatosan tett feljelentésnek semmilyen foganatja nem lett. A lvivi pályaudvaron lezajlott hétfő reggeli tiltakozó akció végül békésen ért véget, és a Budapest-Moszkva expressz néhány perces késéssel folytathatta útját.