Megkapta a legmagasabb román irodalmi kitüntetést Esterházy Péter

2010.05.04. 21:48

A román kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát kapta a román elnöktől Esterházy Péter író. Az író nemzetközileg elismert munkásságáért és a térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért kapta a kitüntetést.

A legmagasabb román irodalmi kitüntetést, az Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandort (a kulturális érdemrend legmagasabb, parancsnoki fokozatát) adományozta Traian Basescu államfő Esterházy Péter Kossuth-díjas magyar írónak 60. születésnapja alkalmából. Anamaria Pop, Esterházy román fordítója szerint a Román Közlöny legutolsó számában jelent meg az erről szóló hír.

Esterházy Európa egyik legnagyobb, nemzetközi szinten is elismert, sok nyelvre lefordított irodalmi munkásságáért, a közép- és kelet-európai térség problémáinak irodalmi szintű feldolgozásáért kapta az elismerést. A fordító szerint Esterházy Péter június elején veszi át az érdemrendet a bukaresti könyvfesztiválon.

Esterházynak eddig nyolc könyve jelent meg román nyelven: A szív segédigéi, az Egy nő, a Kis magyar pornográfia, a Harmonia caelestis, a Javított kiadás, a Hrabal könyve, a Hahn-Hahn grófnő pillantása, valamint két dráma - a Rubens és a nem euklideszi asszonyok és a Harminchárom változat Haydn-koponyára - egy kötetben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK