Három ember meghalt a görögországi zavargásokban

Vágólapra másolva!
Három holttestet talátalk Athénban egy bankfiókban, amit a megszorítások miatt tüntető görög tömeg gyújtott fel szerdán. A BBC szerint két másik épület is lángol, miközben a városban több ezren demonstrálnak. A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb hárman meghaltak Athénban, miután tüntetők felgyújtottak egy bankot a város központjában szerdán - írja a BBC. A holttestekre a tűzoltók bukkantak rá, a miniszterelnök gyilkosságról beszél. Egyelőre nem világos, hogy az áldozatok - két férfi és egy nő - a füsttől vagy a tűztől haltak meg - írja a BBC. A bank erkélyéről öt embert sikerült kimenteni.

A tüntetők legalább két másik épületet - egy közigazgatási és egy adóhivatalt is felgyújtottak. A parlament előtt tízezren tiltakoztak a kormány megszorító intézkedései ellen, a tüntetők rablóknak nevezték a képviselőket, és azt követelték, hogy jöjjenek ki. Az athéni rendőrséget "általános riadókészültségbe" helyezték, ami azt jelenti, hogy mindenkit mozgósítanak, és behívják szolgálatba a szabadságukat töltő rendőröket is.

A rendőrség négy embert előállított a haláleseteket okozó tűzesettel összefüggésben. A gyújtogatások után viszonylag lenyugodtak a kedélyek Athén belvárosában. A parlament közeléből távoztak a tüntetők, a környéken szétszóródott égett törmelékek utalnak a kora délutáni összecsapásokra.

A görög válság miatt bevezetett megszorító intézkedések miatt már szombaton zavargások voltak Athénban és Thesszalonikiben. Hétfőn országos sztrájk kezdődött Görögországban, ami miatt szerdán már a görög légteret is le kellett zárni. Szerdán már Molotov-koktélokat és köveket is hajigáltak a tüntetők a rendőrökre, akik paprikasprével, könnygázzal és kábító gránátokkal válaszoltak. A könnygázt olyan töménységben használta a rendőrség, hogy a BBC World tudósítója gázmaszkban jelentkezett be.

A tüntetések és sztrájkok azután kezdődtek, hogy a csőd szélére került görög gazdaságot a hétvégén kihúzta a gödörből az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A 110 milliárd eurós segélyért cserébe azonban brutális megszorító intézkedések hozatalára kötelezték Athént. Várhatóan befagyasztják a béreket, csökkentik a nyugdíjakat és megemelik majd az adókat is. A végső cél, hogy az államháztartási hiányt sikerüljön a GDP 3 százalékára leszorítani.

A görög gazdasági válságról szóló híreinket, cikkeinket itt olvashatja.