Orosz tartályhajót térítettek el szomáliai kalózok

Két kis bárkáról támadtak fegyveres szomáliai kalózok egy orosz tartályhajóra szerdán az Ádeni-öböl keleti részén. A kalózok eltérítették a hajót, a 23 fős legénység bezárkózott.

Szomáliai kalózok támadtak meg egy libériai zászló alatt hajózó, orosz tulajdonú tartályhajót szerdán az Ádeni-öböl keleti részén. A 106 ezer tonnás "Moszkovszkij Unyiverszityet" a Vörös-tengerről tartott Kínába. Rakománya 86 ezer tonna kőolaj. A legénység 23 főből áll, mindannyian orosz állampolgárok. A támadás helye 630 kilométerre van Jemen partjaitól.

A hajó kapitányának közlése szerint két kis bárkáról támadtak rájuk fegyveresek. A legénység még időben észrevette őket, és értesítette a szövetséges haditengerészeti erőket. A tartályhajóhoz tart a Marsal Saposnyikov orosz hadihajó is. Jan Thornqvist ellentengernagy, az európai uniós haditengerészeti erő (EU NAVFOR) parancsnoka újságíróknak elmondta, hogy a legénység bezárkózott a radarterembe. A hajót eltérítették - tette hozzá.

A szomáliai tengeri rablók tavaly 47 hajót kerítettek hatalmukba. Jelenleg mintegy 200 tengerészt tartanak túszként fogva.