Megtalálták a lezuhant Air France-gép fekete dobozait

Vágólapra másolva!
A francia haditengerészet megtalálta annak az Air France gépnek a fekete dobozait, amely tavaly júniusban zuhant az Atlanti-óceánba. Öt kilométeres körzeten belül határozták meg a dobozok lelőhelyét.
Vágólapra másolva!

Megtalálta a tavaly az Atlanti-óceánba zuhant francia Airbus-gép fekete dobozait a francia haditengerészet. Lehetetlen felhozni a megtalált dobozokat az óceán fenekéről, amelyek már nem adnak ki jeleket, és göröngyös talajon nyugszanak - mondta az AFP-nek Christian Baptiste francia tábornok. A francia védelmi minisztérium helyettes szóvivője azt mondta, hogy öt kilométeres körzeten belül meghatározták, hogy hol nyugszanak a fekete dobozok.

A Rio de Janeiróból Párizsba tartó Air France-járat 2009 június 1-jén zuhant az Atlanti-óceánba 228 emberrel a fedélzetén. Az utasok között négy magyar és egy szlovákiai magyar állampolgár is volt. A baleset pontos oka ismeretlen, egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gép sebességmérője hamis értékeket közölt, de a szakértők szerint a balesetben más tényezők is közrejátszottak.

Ha a dobozokat megtalálnák - amelyek a repülési adatokat és a pilótafülkében zajló beszélgetéseket rögzítik -, megoldódhatna a rejtélyt, hogy miért zuhant le a gép - írja a BBC.

Az Airbus A330-as gép roncsának eddig körülbelül ezer darabját, valamint 51 holttestet emelték ki a vízből, de a csupán egy hónapig jeleket adó fekete dobozokat eddig hiába keresték. A kutatást többször leállították és újraindították. Idén egy új kutatás indult, amelyben szonár-szondákkal és robotokkal felszerelt amerikai és norvég hajók vizsgálták át a területet. A kutatás a szakértők szerint a "valaha végzett legösszetettebb víz alatti művelet".