Rendőrök csodálják az ékszerrablások balkáni művészeit

Vágólapra másolva!
Az évtized egyik legsikeresebb rablóbandája a Rózsaszín Párducok. Bár időről időre elfogják a banda néhány tagját, mindig van utánpótlás a párducok védjegyévé vált merész rablásokhoz. Raboltak már elnökfeleség háta mögött, menekültek motorcsónakkal a dugóban araszoló rendőrök elől, de előfordult olyan is, hogy frissen festett paddal ijesszék el a potenciális szemtanúkat.
Vágólapra másolva!

Május 4-én őrizetbe vették a szerb-montenegrói határon a 24 éves Bojan Vuckovicot. A férfit azzal gyanúsítják a montenegrói hatóságok a B92 belgrádi rádió szerint, hogy a hírhedt Rózsaszín Párducok nevű rablóbanda tagja. Egy rutinellenőrzésen fogták el, Vuckovic ellen az osztrák hatóság adott ki elfogatóparancsot, mert gyaníthatóan részt vett egy bécsi ékszerbolt kirablásában még 2008 novemberében.

A Rózsaszín Párducokra számos európai és ázsiai ország rendőrsége, illetve az Interpol is vadászik. Nevüket brit rendőröktől kapták, miután rájöttek, hogy 2003-ban egy értékes gyémántgyűrűt az egyik rabló barátnőjének arckrémes tégelyében rejtettek el - hasonlóan az 1963-as Rózsaszín Párduc című filmhez. A banda londoni akciója volt Nagy-Britannia történetének addigi legnagyobb gyémántrablása. A brit Daily Telegraph szerint a banda tagjai már megszerették becenevüket, és előfordult, hogy rózsaszín pólóban is raboltak.

Az egykori Jugoszláviából verbuválódott rablók az Interpol szerint az utóbbi 10 évben 250 millió euró értékben raboltak ékszereket a világ minden tájáról. "A bűnbanda egy olyan nemzetek feletti bűnözői csoport, amelynek legalább 200 tagja van, és 19 országban több mint 90 rablásért felelős 1999 óta" - mondta róluk az Interpol szóvivője 2009-ben. Raboltak már többek között Dubajban, Svájcban, Japánban, Franciaországban, Németországban, Luxemburgban, Spanyolországban, Monacóban és az Egyesült Államokban.

Rablóbanda csempészekből és katonákból

A délszláv rablóbanda a balkáni háborúk csempészeiből és katonáiból állhatott össze. "Ha átélted egy háború szörnyűségeit, különösen egy polgárháborúéit, nincsenek benned ugyanazok a félelmek, mint benned vagy bennem" - magyarázta a banda elképesztő vakmerőségét Andre Muhlberger monacói főnyomozó a Los Angeles Timesnak.

A banda bölcsője feltehetően a montenegrói Cetinje, legkevesebb 30 tag származik onnan, sokuk pedig a dél-szerbiai Nisből valósi. A Telegraph szerint ez nem meglepő, a térség nagy zsiványtanya, a helyi folklór is tele van Robin Hood szerű figurákkal. A Telegraph szerint még külön kifejezés is van rájuk: ők a sanerek, akik külföldön rabolnak, majd hazahozzák a pénzt Montenegróba.

A Párducok bravúros rablásokat hajtottak végre. 2004-ben Párizsban azt használták ki egy ékszerüzletben, hogy a francia kormányfő felesége tért be a boltba, és az elfoglalt eladók háta mögött 11 millió eurónyi drágakövet emeltek ki egy őrizetlenül hagyott széfből. A délnyugat-francia Biarritzban a kiszemelt ékszerbolttal szemközt, az utca túloldalán lemázoltak egy padot, nehogy valaki odaüljön, és szemtanúja legyen a rablásuknak.


Így rabolnak a Rózsaszín Párducok

Cannes-ban hawaii-ingekben rabolták ki a kiválasztott üzletet, majd motorral menekültek el. A másik francia mediterrán üdülőhelyről, St. Tropez-ből pedig motorcsónakon menekültek el, miközben a rendőrautók beragadtak a forgalomba. Dubajban két limuzinnal hajtottak be egy ékszerüzletbe, majd kirámolták. Legutóbbi nagyobb rablásuk a svájci Lausanne-ban volt, ahol az Hotel Beau-Rivage luxusszálló butikját rámolták ki.

Rendőrök tisztelegnek nekik

"Utálom azt a kifejezést használni, hogy 'professzionális', de adóznunk kell előttük" - mondta John Shaw, a párizsi központú SW Associates kárbecslő cég alkalmazottja. Christophe Haget monacói rendőrfőnök szerint eltökéltségükkel csak műveleteik aprólékossága vetekszik. "Semmilyen erődítmény nem ijeszti meg őket" - mondta.

"Többé váltak egyszerű bűnözőknél, ők hősök" - mondta róluk Dragan Ilic belgrádi rádiós a Los Angeles Timesnak. "Erőszakosak, de még nem öltek meg senkit" - állította róluk. A Telegraph szerint a bandatagok felkészültek. Minden részletet kidolgoznak a rablások előtt, amelyek a Los Angeles Times szerint átlagosan 90 másodpercig tartanak.

Párducok a rácsok mögött

A francia RFI rádió szerint a rablóbanda felszámolására az Interpol különítményt hozott létre. A 2007 júliusában, 16 különböző ország detekívjeiből felállított csoport Monacóban találkozott először, és az utóbbi években sikerült is több bandatagot lekapcsolni. 2008-ban Chambéryben ítélték el a banda három tagját a francia Riviérán elkövetett rablásokért.

Tavaly áprilisban egy montenegrói bandatagot fogtak el Cipruson, miután végigkövették a nyomozók Spanyolországtól Bahreinen és Japánon át az Arab Emírségekig - írja a B92. Nem sokkal elfogása után a monacoi Monte Carlóban csaptak le a banda három tagjára, köztük a banda egyik legbefolyásosabb tagjára, Dragan Mikicre, aki az Interpol nemzetközi körözési listáján is előkelő helyen szerepelt. Mikicet elfogták már egyszer, de 2005-ben megszökött a börtönből egy létrán, miközben társai kintről golyózáport zúdítottak a börtön őreire. Mikic a Los Angeles Times szerint korábban katona, taxisofőr, használtautó kereskedő és üzletvezető is volt, és mindig van nála egy 375-ös Magnum pisztoly.

A Rózsaszín Párducok három szerb tagját több év börtönre ítélték tavaly decemberben Japán történetének legnagyobb ékszerrablása miatt. Az ítéletet meghozó belgrádi bíróság szerint 31,5 millió dolláros zsákmány szereztek egy tokiói üzletben 2004 márciusában. A kivitelezése itt is kifinomult volt: a rablók kerékpáron érkeztek, légszűrő maszk volt rajtuk, könnygázzal tették ártalmatlanná a bolt személyzetét, majd elvitték történetük legnagyobb zsákmányát, egy 125 karátos, 116 gyémánttal kirakott nyakláncot, a Comtesse de Vendome-ot, amelynek értékét 27 millió dollárra becsülik. Pénteken elfogták a 39 éves montenegrói Radovan Jelusicot is, aki szintén részt vehetett a tokiói ékszerrablásban.

A párducok egyik legnagyobb gondja, hogy a rabolt ékszerek eddigi fő felvevőpiacának számító Oroszország is megérezte a gazdasági válságot, így a korábbinál sokkal kevesebb lopott holmi talál gazdára az orosz nightclubokban - írja a Telegraph.

Elkerülték a párducok Magyarországot

Az [origo] megkérdezte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóosztályától, hogy történtek-e olyan ékszerrablások Magyarországon, amelyeket az ORFK vagy az Interpol összefüggésbe hoztak volna a Rózsaszín Párducokkal, illetve kérték-e a magyar rendőrség segítségét a banda ügyeinek felderítéséhez. Az ORFK válasza szerint "a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzet Irodája 2004. óta folytat nemzetközi információcserét több európai országgal olyan balkáni származású, hazájukban is büntetett előéletű, körözött személyek kapcsán, akik elsősorban Nyugat-Európában ékszerboltok ellen jól szervezett, gyakran fegyveres rablásokat követnek el. A rablásokat többnyire nyugat-európai nagyvárosokban vagy divatos üdülőhelyeken követték el neves ékszerboltok ellen. Magyar érintettség eddig nem merült fel ezzel a csoporttal összefüggésben."