Sorbanállás és választási káosz - ezúttal Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
Reménybeli szavazók százai távoztak csalódottan csütörtökön este, miután egyes szavazóköröket az előttük kialakult sorok ellenére bezártak. A választások szervezéséért felelős bizottság a "rendkívül világos" törvényi előírásra hivatkozik, egy helyi illetékes pedig beismerte, hogy váratlanul érte őket a nagyarányú részvétel.
Vágólapra másolva!

A BBC jelentése szerint Londonban, Manchesterben, Sheffieldben, Birminghamben, Liverpoolban, Newcastle-ben és Surrey megyében egyaránt előfordultak incidensek. Az előírások szerint a szavazóhelyiségeket este tíz órakor mindenképpen be kell zárni, ezután csak azok szavazhatnak, akik már megkapták a szavazólapot. Ez számos helyen azt jelentette, hogy több száz sorbanálló maradt hoppon, köztük olyanok is, akik órák óta várakoztak, illetve olyanok, akik többedszer tértek vissza a szavazóhelyiséghez, hogy voksolni tudjanak.

Az április 11-ei magyarországi eseményeket idéző káoszra Jenny Watson, az Electoral Comission (vagyis a választási bizottság) elnöke azzal reagált, hogy természetesen kivizsgálják az eseményeket. Az elnök azt is elmondta, hogy felvetődik a törvény megváltoztatásának szükségessége is.

A BBC tudósítása szerint a felsült választók felháborodása London egyik kerületében odáig vezetett, hogy ülősztrájkkal igyekeztek elérni, hogy mégis szavazhassanak. Mindhárom nagy párt vezetője aggodalmának adott hangot az események miatt, Gordon Brown miniszterelnök is átfogó vizsgálatot ígért.

A BBC által idézett egyik választó, bizonyos Jo-Ann Stranger így nyilatkozott, miután a londoni Hackney South & Shoreditch kerületben hiába próbálta kifejezni demokratikus akaratát: "Felháborító, hogy egy civilizált országban ez megtörténhet, pláne, hogy olyan emberekkel, akik előtte végigdolgozták a napot."