Lezártak több francia, portugál és spanyol repülőteret az Izlandról érkező újabb vulkáni hamufelhő miatt. Szombaton a szokásos 30 ezer légi járat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik. Magyarországon egyetlen járatot sem töröltek, a cannes-i filmfesztivál vendégeinek viszont lehet, hogy kisrepülőre kell szállniuk.

Szombaton ismét lezártak ideiglenesen több európai repülőteret az Izlandról érkező újabb vulkáni hamufelhő miatt. Az európai légi biztonsági szervezet, az Eurocontrol szerint a zárlat egyelőre francia, portugál és spanyol légikikötőket érinti. Szombaton a naponta megszokott 30 ezer légi járat helyett csak körülbelül 25 ezer közlekedik.

Az újabb, Izlandról érkező hamufelhő miatt Magyarországon egy járatot sem kellett törölni eddig - mondta szombat délután Szilágyi Károly, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.

Csütörtökön aktivizálódott ismét az izlandi vulkán, az Eyjafjallajökull. A vulkán kis szünet után most nem lávát, hanem újabb hamufelhőt lövell ki magából, amely szombaton reggelre elérte Európát. A hamu Portugália és Spanyolország északi részén valamint Franciaország déli részén okozott fennakadásokat a légi közlekedésben. A hét kilométeres magasságig felszálló hamufelhő miatt a spanyol légügyi hatóságok szombaton, helyi idő szerint este hat óráig 15 repülőteret tartanak zárva Spanyolország északi részén. A spanyol közlekedési miniszter, Jose Blanco szerint a zárlatot szombat éjfélig kiterjeszthetik, ami összesen 20 repülőteret is érinthet.

Cannes-t is érintheti

Franciaországban a Meteo hivatal szerint nem tudni, hogy a hamufelhő eloszlik-e szerdáig az ország légteréből - akkor a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál miatt privát kisrepülők százai lepik el várhatóan a Riviérát.

Portugáliában a légi irányítók szerint szombat déli 12 órától fokozatosan enyhítik az elrendelt légtérzárlatot.

A geológusok egyelőre nem tudják, meddig aktív még az izlandi tűzhányó. A vulkán közeléből körülbelül 60 ember menekítettek ki otthonaikból. A Londoni Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint szombatról vasárnapra a vulkáni hamufelhő Spanyolország északi részein át egészen a Földközi-tengerig és Olaszországig terjedhet.

Három hete az izlandi vulkán hamufelhője 11 kilométeres magasságig emelkedve terjedt szét Európa nagy része felett. A jelenség miatt hosszú napokig légtérzárlatot rendeltek el sok európai országban. A hamufelhő a szakemberek szerint veszélyezteti a repülőgépek hajtóműveit és a pilóták tájékozódását. A II. világháború óta nem tapasztalt mértékű légi közlekedési fennakadások az egész Föld légi közlekedését befolyásolták. Világszerte körülbelül százezer repülőjáratot töröltek, ami 8 milliónál is több utast érintett.