Vágólapra másolva!
Hazahívta konzultálni budapesti nagykövetét Szlovákia a Fidesz által tervezett törvénymódosítás miatt, amely kettős állampolgárságot adna a határon túli magyaroknak. A szlovák külügy szerint azért, mert Magyarország nem hajlandó konzultálni a kérdésről. Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön fejti ki véleményét a történtekről, a magyar Külügyminisztérium magyarázatot vár.
Vágólapra másolva!

Szlovákia szerda este konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a CTK cseh hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy hazarendelték konzultációra Peter Weiss budapesti nagykövetet. Az intézkedés oka, hogy a leendő magyar kormány nem kíván konzultálni a szlovák állampolgárokat is érintő kettős állampolgárságra vonatkozó törvényről. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban.

A külügy magyarázatot vár

Peter Stano elmondta, hogy Robert Fico kormányfő csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyen ismerteti a szlovák kormány álláspontját a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényről.

A Külügyminisztérium várja Szlovákia magyarázatát arra, hogy Pozsony miért rendelte haza magyarországi nagykövetét konzultációra - közölte Mátrai Zsuzsanna szóvivő szerda este. Szlovákia hivatalos jegyzékben értesítette a magyar Külügyminisztériumot a lépésről.

Balázs Péter külügyminiszter az ATV csütörtök reggeli műsorában nagyon kemény jelzésnek nevezte a nagykövet hazarendelését. Azt mondta: ez a lépés általában azt jelenti, hogy egy ország aggodalmát fejezi ki valamilyen szituációval kapcsolatban, és nem lenne meglepődve, ha beigazolódna, hogy Szlovákia válaszlépéseket tervez a magyar állampolgárság kiterjesztése miatt.

A külügyminiszter szerint semmi nem indokolja a szlovákiai választások előtt, hogy Magyarország "előreszaladjon" ebben az ügyben, mert ennek kárvallottja szerinte a Magyar Koalíció Pártja lehet. Balázs Péter szerint Robert Fico kormányfőnek szüksége van arra, hogy elterelje a figyelmet Görögország anyagi kisegítéséről, és ehhez jó téma a magyar állampolgárság ügye.

Az állampolgársági törvény módosításáról szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal. Peter Stano a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta, hogy Martonyi szerdán Pozsonyban elzárkózott a törvény kapcsán Szlovákiával folytatandó konzultációk elől.

Nem baráti lépés

Lajcák a találkozón elmondta, hogy Pozsonyt nyugtalanítja a magyar állampolgársági törvény módosítása, és Szlovákia nem tekintheti baráti lépésnek, hogy a törvényt a szlovák szervekkel való konzultáció nélkül szándékoznak elfogadni. Lajcák szerint Szlovákia az ügyben valószínűleg a megfelelő nemzetközi szervekhez fordul.

Martonyi János a kettős állampolgárságról azt mondta: érti és megérti az ezzel kapcsolatos szlovák aggodalmakat. Szerinte ugyanakkor Szlovákia lesz az intézkedés által a legkevésbé érintett szomszéd, és megismételte, hogy készek együttműködni Pozsonnyal abban, hogy eloszlassa a szlovák aggályokat.

Múlt héten Semjén Zsolt, a KDNP elnöke bejelentette, hogy már az első parlamenti napon beadja a kettős állampolgárságról szóló törvényt a Fidesz-KDNP. Szerinte akinek magyar identitása van, megkaphatja az állampolgárságot, és az állampolgárság szerinte szavazati joggal is járna (erről részletesen itt olvashat).