Már kilenc áldozata van a kínai óvodai késelésnek

2010.05.12. 6:30

Kilencen haltak meg az újabb óvodai támadásban Kínában. Az áldozatok többsége az óvodába járó gyerek. A rendőrség szerint a késsel támadó férfi - aki tette után megölte magát - adta bérbe az óvoda épületét, és összevitatkozott az üzemeltetővel.

Hét gyermeket és két felnőttet ölt meg konyhai bárddal, és közel tucatnyi embert megsebesített szerdán egy ámokfutó Kínában. Az eset reggel 8 óra körül történt Hancsong (Hanzhing) egy magánóvodájában. Az áldozatok között öt kisfiú és két kislány van. Tizenegy további gyerek megsérült, közülük kettő súlyosan, valamennyien kórházban vannak.

A 48 éves támadó utána hazament, és otthonában öngyilkosságot követett el. A rendőrség szerint a férfi vitába keveredett az óvoda üzemeltetőjével, aki hivatalos engedélyek nélkül tőle bérelte az épületet és a hozzá tartozó területet. Áprilisban közölte bérlőjével, hogy a szerződés lejártával ki kell ürítenie a házat, de az üzemeltető csak később akarta visszaadni az ingatlant. A konfliktus további részleteit még nyomozzák.

Kínában két hónapon belül ez volt az ötödik olyan támadás - többnyire késeléses -, amelyet gyermekek ellen követtek el. A kínai politikai vezetés a legfelsőbb szinten foglalkozott a jelenséggel, és megszigorították a biztonsági intézkedéseket az ország  oktatási intézményeiben. Kínai szakértők a "modern társadalom" szülte feszültségeknek tulajdonítják a támadásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK