Túlélte egy gyerek a tripoli repülőszerencsétlenséget

Vágólapra másolva!
Leszállás közben a földhöz csapódott és darabjaira hullott az al-Afrikíja légitársaság gépe a tripoli repülőtéren szerdán reggel. A balesetben - egy 10 éves gyerek kivételével - az összes utas meghalt. A legtöbb áldozat holland állampolgár. A repülőgép Dél-Afrikából indult, és Tripolin keresztül Londonba tartott volna.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint 92 utas és 11 főnyi személyzet vesztette életét azon a gépen, amelyik szerdán leszállás közben földhöz csapódott a líbiai Tripoli repülőterén. Marton Béla tripoli magyar nagykövet szerint a balesetet csodával határos módon egy utas túlélte.

Mohammed Zidán líbiai közlekedési miniszter szerint a túlélő gyermek egy tízéves holland kisfiú, akit egy tripoli kórházba vittek, sérülései nem életveszélyesek, bár több csontja eltörött. A miniszter kizárta azt a feltevést, hogy terrorcselekmény történt volna a gépen.

Az al-Afrikíja (Afriqiyah Airways) líbiai légitársaság gépe a dél-afrikai Johannesburgból érkezett, és Londonba ment volna tovább. A magyar nagykövet szerint a szerencsétlenségnek nincsenek magyar áldozatai. Nicky Knapp, a Dél-afrikai Repülőtéri Társaság szóvivője elmondta, hogy hét utas Londonba, 32 Brüsszelbe, 42 Düsseldorfba és egyvalaki Párizsba foglalta le átszállásos jegyét. Hottátette: 24 órás segélyvonalat állítottak fel, hogy segítsék az érintett családokat és rokonokat.

A 93 utasból 61 holland volt - közölte egy holland turisztikai tisztviselő. Jan Peter Balkenende holland kormányfő is megerősítette, hogy "több tucatnyi" holland áldozata van a szerencsétlenségnek. A személyzet tagjai mind líbiai állampolgárok voltak. Egy repülőtéri illetékes szerint a gépen összesen 22 líbiai tartózkodott.

A baleset pontosan helyi idő szerint reggel 6 órakor történt, a gép leszállás közben a földhöz csapódott és darabjaira esett szét. Az MTI korábbi jelentésében még az szerepelt, hogy felrobbant. A cég egyik johannesburgi vezetője az AFP francia hírügynökségnek elmondta: úgy tudják, hogy a gép a leszállópályától egy méternyire zuhant le.

Az al-Afrikíját kilenc éve alapították, repülőflottája viszonylag új Airbusokból áll. Daniel Hoeltgen, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szóvivője szerint a légitársaság biztonságos repülőgépeket közlekedtet, és megfelel az európai reptéri előírásoknak. Hozzátette, hogy francia szakértők tartanak a helyszínre, hogy segítsenek a vizsgálatokban.

A repülőgép az egyike annak a három Airbus 330-200-asnak, amelyeket az al-Afrikíja légitársaság üzemeltet. A gép rövid tripoli pihenő után továbbrepült volna London Gatwick repterére. Az érkezési táblázat szerint a gépnek 6.10-kor kellett volna megérkeznie, Tripoliban ekkor jók voltak a meteorológiai viszonyok, a BBC tudósítója szerint napok óta napos, tiszta idő volt a városban.