Elfogtak egy szökésben levő, háborús bűnökkel gyanúsított szerbet

Vágólapra másolva!
Ausztráliában elfogta a rendőrség azt a háborús bűnökkel gyanúsított egykori szerb parancsnokot, aki március óta szökésben volt. A férfit Ausztrália kiadja Horvátországnak.
Vágólapra másolva!

Elfogták Ausztráliában az ausztrál-szerb állampolgárságú, 55 éves Dragan Vasiljkovic egykori szerb parancsnokot, akire horvátországi kiadatás vár - közölte csütörtökön az ausztrál rendőrség. A háborús bűnökkel gyanúsított, "Dragan kapitányként" ismert Vasiljkovic négy éve küzd a kiadatás megakadályozásáért, és miután azt márciusba az ausztráliai legfelsőbb bíróság mégis jóváhagyta, megszökött.

A horvát hatóságok azzal vádolják Vasiljkovicot, hogy az 1991 és 1995 közötti szerb-horvát háború elején egy knini szerb félkatonai egység parancsnokaként horvát katonák és polgári személyek megkínzására és elűzésére adott utasítást a közép-horvátországi Glinában.

Vasiljkovicot - ausztráliai nevén Daniel Sneddent - 2006 januárjában vették őrizetbe, és börtönben várta a kiadatásával kapcsolatos bírósági döntést. 2007-ban elutasították a fellebbezését, másodszori fellebbezésére 2009-ben a bíróság úgy döntött, hogy nem adható ki, majd mikor 2010 márciusában a kiadatása mellett döntött a legfelsőbb bíróság, a szökést választotta. A rendőrség közölte: Új-Dél-Walesben fogták el, de további részleteket nem árultak el.