Háborús övezetté változtatta Bangkokot a tüntetőket ostromló hadsereg

Vágólapra másolva!
Éleslőszerrel lövi a thaiföldi hadsereg a Bangkok központjában elbarikádozott vörösinges tüntetőket, miután a csütörtökről péntekre virradó éjszaka elszabadult a pokol Thaiföld fővárosában. Csütörtök este ismeretlenek fejbe lőtték a tüntetők védelmét megszervező renegát tábornokot, és a merénylet óta folyamatosak az összecsapások. A városban katonai járműveket gyújtottak fel, és egyre több sérültről érkezik jelentés.
Vágólapra másolva!

Valóságos háborús övezetté vált Bangkok belvárosa, miután a thaiföldi hadsereg éleslőszerrel próbálja feloszlatni a város kereskedelmi negyedében barikádokat emelő vörösinges tüntetőket. A tüntetők, akik a thai miniszterelnök lemondását követelik, csütörtök óta többször összetűzésbe kerültek a katonákkal, pénteken pedig katonai és rendőrségi járműveket, köztük egy rendőrségi buszt is felgyújtottak táboruk közelében - írja a BBC. A hadsereg pénteken elszántan ostromolni kezdte a tüntetők hónapok óta álló barikádjait.

A péntekre virradó éjszaka sorozatos összecsapások voltak a kereskedelmi negyedet lezáró tüntetők és a hadsereg között, a BBC helyszíni tudósítója szerint lövéseket hallani, a hadsereg egy szomszédos parkból lövi a tüntetőket. A New York Times szerint a tüntetők gyújtóbombákat dobáltak a katonai járművekre, a barikádok felett lebegő helikoptereket házi készítésű rakétákkal lőtték, de több tüntetőnél csúzlikat és nyílvesszőket is látni lehetett. A hatóságok éjszakára kikapcsolták az áramot a tüntetők által megszállt negyedben - jelentette be pénteken a hadsereg.

Az összecsapások azután durvultak el, hogy csütörtök este egy ismeretlen lövész meglőtte a tüntetők emblematikus vezetőjét, a vörösingesek oldalára átállt Kattija Szavaszdipol tábornokot, aki az ellenzékiek által második hónapja megszállva tartott bangkoki negyedben a biztonsági műveleteket irányította. Az 58 éves, beosztásából felfüggesztett vezérőrnagy csütörtökön épp a New York Timesnak adott interjút, amikor hátulról fejbe lőtték: a tüntetők a kormány mesterlövészét sejtik a merénylet hátterében, az ország vezetése szerint azonban a kormányerők csak önvédelemből tüzelnek.

A péntek reggeli jelentések szerint a tábornok túlélte a lövést és kórházba került, de életveszélyes állapotban van. Közben a csütörtöki és pénteki összecsapásokban már ketten vesztették életüket, és több tucat tüntető megsebesült - közölte a mentőszolgálat szóvivője. A sérültek között van egy tartósan Bangkokban dolgozó kanadai újságíró, a France 24 tévéadó alkalmazottja - közölte a francia adó. Két thaiföldi újságíró is megsebesült.

A tüntetők azt követelik, hogy a kormány mondjon le, és írjanak ki új választásokat. A demonstrálók többsége Thakszin Sinavatra korábbi elnök híve, akit 2006-ban puccsal buktattak meg: azt állítják, nem hagyják el barikádjaikat, amíg nem távozik a jelenlegi kormány. A zavargások miatt a közeli diplomáciai negyedben bezárt több külföldi nagykövetség, köztük Nagy-Britannia, az USA, Japán és Hollandia külképviselete is, a magyar nagykövetség azonban nyitva marad.

Forrás: AFP

A magyar nagykövetség honlapján közölte, hogy a bangkoki városközpont, Ratchaprasong körzetét és környékét tanácsos elkerülni, "ott ugyanis jelenleg fegyveres összetűzések folynak, amely közvetlen életveszélyt jelenthet". A nagykövetség a Bangkokba való utazást a halaszthatatlan utak kivételével nem javasolja.