Polgárháborús a helyzet Bangkokban

Vágólapra másolva!
Szombaton újabb nyolc áldozatot követelt a kormányellenes erők és a rendőrség összecsapása Bangkokban. A harmadik napja tartó lövöldözésekben szombat reggelig már legalább tizenkilencen meghaltak, és százötvenen megsebesültek. A hadsereg szombaton a város egy részén tűzparancsot adott ki. Az elbarikádozott tüntetőknek fogytán az élelme, de kitartanak, Amerika pedig evakuálja nagykövetségét.
Vágólapra másolva!

Újabb hat halálos áldozatot követelt szombaton nap közben a kormányellenes erők és a rendőrség összecsapása Bangkokban. Bár a kormány azt állítja, uralják a helyeztet, a rendőrök pedig csak önvédelemből lőnek, robbanások és szorványos lövöldözések hallatszanak Bangkok belvárosában - írta szombaton reggel a BBC. Thaiföldön harmadik napja tart a kormányellenes tüntetők és a rendőrség összecsapása. A harcokban szombatig legalább tizenkilenc ember meghalt, körülbelül 150-en - közöttük egy mianmari, egy lengyel és egy kanadai állampolgár - pedig megsebesültek.

A thaiföldi hadsereg kijelölt egy övezetet Bangkok központjában, és arra figyelmeztette a tüntetőket és a helyi lakosokat, hogy azon a területen tűzparancs van érvényben. A katonák szögesdrótot húztak ki a Ratcsaraprarop negyedbe vezető utakon, és angol nyelvű figyelmeztető feliratokat függesztettek ki, melyek szerint a zónába tilos a belépés, és ott a katonák éles lőszerrel lőhetnek.

A hadsereg szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a katonák erőszakkal fogják feloszlatni a kormányellenes tüntetőket, ha nem hagyják el önként az általuk megszállt területet. Közölte ugyanakkor, hogy az oszlatás időpontját még nem tűzték ki. "Megfelelő előkészítés nélkül még több veszteség lesz emberéletben" - mondta, hozzátéve, hogy csütörtök este óta már 20-an estek áldozatul az összecsapásoknak. A hadsereg erősítést küld a tüntetőkkel szemben álló csapatokhoz.

Ostromzóna

A miniszterelnök lemondását követelő tüntetők Bangkok belvárosában barikádozták el magukat. A negyedet a katonaság körbezárta, és péntek óta szünetel a víz- és áramszolgáltatás. A rendőrség úttorlaszokkal próbálja megakadályozni, hogy újabb emberek csatlakozzanak a tüntetőkhöz. A vörös ingesek egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan szerint a helyzet már-már polgárháborúra emlékeztet.

Egy másik vezetőjük, Kvancsai Praipana a BBC-nek azt nyilatkozta, a blokád miatt készleteik megcsappantak, de még napokig kitartanak, ők pedig addig fognak harcolni, amíg a kormány nem vállalja a felelősséget. A hatalom nem akar tárgyalni a vörös inges tüntőkkel, akik pénteken kövekkel és benzines palackokkal támadták a rendőröket és a katonáka.

Szombaton kora reggel több tucat taxis elkezdte lezárni az egyik gyorsforgalmi útról a negyedbe vezető utat. Arra számítanak, hogy a hadsereg ebből az irányból fog előrenyomulni, és így akarják megvédeni a vörös ingeseket. A hatóságok azt állítják, hogy nem terveznek ostromot. "Tartani akarjuk állásainkat, és el akarjuk kerülni a konfrontációt" - mondta Korn Csatikavanidzs pénzügyminiszter a BBC-nek. A rendőrség és a hadsereg csak akkor használ éleslőszert, ha a saját vagy mások élete veszélyben forog - közölte a kormányszóvivő.

A bangkoki amerikai nagykövetség felajánlotta a diplomaták és a személyzet hozzátartozóinak, hogy amennyiben óhajtják, pénzügyi és egyéb segítséget nyújt nekik a fővárosból történő elutazáshoz.

Aggódik az ENSZ

Az ENSZ-főtitkár az erőszak beszüntetésére szólította fel a feleket helyi idő szerint pénteken. Ban Ki Mun növekvő aggodalommal figyeli a feszültség és az erőszak gyors fokozódását Thaiföldön, és szomorú a számos civil áldozatról, közöttük újságírókról érkező hírek hallatán - közölte az ENSZ-főtitkár sajtóosztálya közleményben. Az ENSZ-főtitkár felszólította a tiltakozókat és a thaiföldi hatóságokat, tegyenek meg mindent az újabb erőszakos cselekmények és emberáldozatok elkerülése érdekében.

A vörös inges tüntetők a kormány lemondatására irányuló legújabb kampányukat márciusban indították el, arra hivatkozva, hogy a kabinet törvénytelenül jutott hatalomra, és nem törődik a szegényekkel. Az azóta több alkalommal kirobbant erőszakban a kormány adatai szerint 43-an meghaltak, és több mint 1500-an megsebesültek. A tiltakozók sürgetik a 82 esztendős Bhumibol Aduljadedzs királyt, hogy vessen véget hallgatásának, és avatkozzon közbe, de a köztiszteletben álló agg uralkodó eddig nem szólalt meg.