Ismét lezárták a brit légtér egy részét a vulkáni hamu miatt

Vágólapra másolva!
Lezárta a légügyi hatóság Észak-Írország, Skócia és Észak-Anglia légterét az izlandi vulkán hamufelhője miatt. A szennyeződés az előrekelzések szerint keddre eléri Londont is.
Vágólapra másolva!

Vasárnap kora délutántól ismét lezárják Nagy-Britannia északi részének légterét, miután az izlandi vulkánkitörés újabb hamufelhője érte el az országot. A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) vasárnapi bejelentése szerint a "nagy sűrűségű hamu" miatt vasárnap estig elrendelt korlátozás egyelőre Észak-Írországot, valamint a skóciai Glasgow-t kiszolgáló Prestwick repülőterét, a nagy észak-angliai légikikötők közül pedig Manchestert, Liverpoolt, Leeds/Bradfordot és az északkeleti országrész egyik csomópontját, East Midlands repülőterét érinti.

A légtérzárlat a legforgalmasabb délkelet-angliai repülőterekre - köztük a londoniakra - nem terjed ki. A brit meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hamufelhő keddre eléri Londont, szerdára azonban a szélirány várható változása miatt már távozik is a brit légtérből.

Áprilisban - Európa nagy részéhez hasonlóan - hat napig teljes légtérzárlat volt érvényben Nagy-Britannia egész területe felett a hamufelhő miatt. Az intézkedés súlyos bevételkiesést okozott a brit légitársaságoknak és a repülőtér-üzemeltetőknek, amelyek élesen bírálták a légügyi hatóságokat a légtér teljes lezárása miatt.