Ultimátumot adott a tüntetőknek a thai kormány

Vágólapra másolva!
Kijárási tilalom bevezetésével és táboruk felszámolásával fenyegette meg a thaiföldi kormány a főváros egyes részeit hetek óta megszállva tartó vörösinges tüntetőket. Az ultimátumban távozásra szólították fel a tüntetők táborában tartózkodó nőket és gyerekeket, aminek ők eleget is tesznek. A hadsereg felsorakozott a tábor közelében, de szemtanúk szerint a tüntetők a város egy másik pontján kezdtek gyülekezni.
Vágólapra másolva!

Ultimátumot intéztek a thaiföldi hatóságok a március óta Bankokban táborozó ellenzéki tüntetőkhöz. Arra szólították fel a kormány lemondását követelő vörösinges demonstrálókat, hogy a nők, a gyerekek és az öregek hagyják el a táborukat. A hatóságok a vöröskeresztet kérték fel, hogy beszéljék rá az embereket a távozásra. Thaiföldi tévécsatornák felvételei szerint a nők és a gyermekek engedelmeskednek a felszólításnak, és távoznak a táborból.

Abbhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök vasárnap televíziós beszédében azt mondta: a kormány és a hadsereg vezetése a kijárási tilalom elrendeléséről és más intézkedésekről tanácskozik. Nem sokkal később a hadsereg válságközpontjának szóvivője minden tüntetőnek szabad elvonulást ígért. Becslések szerint még mintegy ötezer tüntető tartózkodik a kormány távozását követelő vörösingesek belvárosi táborhelyén a Racsapraszong út környékén.

Kijárási tilalmat egyelőre nem léptették életbe, de Abbhiszit kormánya egy héttel elhalasztotta az új tanév kezdetét. A katonák felsorakoztak a tiltakozók táborába vezető út mellett. Közben szemtanúk szerint több száz tüntető gyülekezik a város egy másik részén. A hadsereg szóvivője korábban arra figyelmeztetett, hogy a katonák erőszakkal fogják feloszlatni a kormányellenes tüntetőket, ha nem hagyják el önként az általuk megszállt területet.

Bankokban csütörtökön robbantak ki összecsapások a március óta a fővárosban táborozó vörösinges tüntetők és a hadsereg közt, miután a katonák körülzárták a tiltakozók táborát. A tiltakozók egyik vezetője azt mondta: Thaiföld közel állt a polgárháborúhoz, miután a katonák az elmúlt napok összecsapásaiban legalább 25 tüntetőt megöltek.