Embereket sodort el az árvíz Lengyelországban

2010.05.18. 11:57

Négy ember vesztette életét az árvíz következtében Lengyelországban, ahol szintén több ezer embert kellett kitelepíteni. Egy tűzoltó homokzsákok pakolása közben szívrohamot kapott, másokat a víz sodort el. Az árvíz miatt bezárt a múzeumként működő auschwitzi haláltábor is.

Lengyelországban eddig négy emberéletet követeltek az ország déli részét sújtó áradások, s az elmúlt 24 órában mintegy kétezer embert kellett kitelepíteni otthonából - közölte kedden délelőtt a belügyminisztérium.

Egy férfit elsodort a víz, amikor a fiával sétált egy folyóparton, egy 45 éves férfi akkor vesztette életét, amikor épp hazafelé tartott egy boltból, egy 60 éves nő pedig vasárnap tűnt el. Egy önkéntes tűzoltó homokzsákok pakolása közben halt meg szívrohamban - jelentette az AFP hírügynökség.

Donald Tusk miniszterelnök és Jerzy Miller belügyminiszter hétfőn este Krakkóba érkezett, hogy tanácskozzon a leginkább érintett délkeleti vajdaságok kormányzóival, és a kormányfő kedden személyesen is felkeresi a legnagyobb károkat szenvedő déli térségeket.

A meteorológiai szolgálatok szerint az árvizeket kiváltó esőzések a hét végéig folytatódnak Lengyelországban. Krakkó környékéről mintegy kétezer embert telepítettek ki.

Az árvíz miatt bezárt a múzeumként üzemelő egykori auschwitzi haláltábor is - írja az AFP. A múzeum szóvivője közölte, hogy a földszintről minden iratot és dokumentumot az emeletre visznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK