Idegenek tartózkodtak a lengyel államfővel lehuzanó gép pilótafülkéjében

Vágólapra másolva!
Nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, ki lehetett az a nem a személyzethez tartozó ember, aki a lengyel elnökkel a fedélzetén áprilisban lezuhant repülő pilótafülkéjében tartózkodott a baleset idején. Az oroszországi Szmolenszkben lezuhant repülőn mindenki életét vesztette, a gépen ült több fontos lengyel állami vezető.
Vágólapra másolva!

Nem a repülőgép személyzetéhez tartozó emberek is tartózkodtak az április 10-én lezuhant lengyel kormánygép pilótafülkéjében - írja a BBC a vizsgálati eredményekre hivatkozva. Egyikük személyazonosságát már meg is állapították a hatóságok, de nem hozták nyilvánosságra, hogy ki volt az.

A repülő rossz időjárási viszonyok közepette, erős ködben kísérelt meg leszállni a szmolenszki katonai reptéren, de a földbe csapódott. A repülőn egy lengyel kormányzati delegáció utazott Oroszországba, hogy megemlékezzenek az 1940-es katyni mészárlásról. A katasztrófában a lengyel elnöki pár, Lech Kaczynski és felesége, illetve több lengyel állami vezető utazott, a balesetben több mint kilencvenen életüket vesztették.

Egy légiirányító a leszállási manőver előtt jelezte a pilótáknak, hogy a látótávolság 400 méter, és ez nem alkalmas a landolásra - mondta Alexej Morozov, a vizsgálóbizottság elnöke. A Vlagyimir Putyin orosz kormányfő által indított vizsgálatból kiderült az is, hogy a Tupoljev-154 típusú repülő jó állapotban volt, és rendesen működött a lezuhanás előtt is.