Mladics megtalált naplói bizonyítékokkal szolgálnak a Karadzsics-perben

Vágólapra másolva!
Februárban találták meg a háborús bűnökkel gyanúsított Ratko Mladics volt szerb parancsnok 3500 oldalas naplóját a szerb hatóságok, akik átadták az iratokat a hágai Nemzetközi Törvényszéknek. A törvényszék szerint új, lényeges bizonyítékok vannak a dokumentumokban, amelyeket felhasználnak a Radovan Karadzsics elleni perben.
Vágólapra másolva!

Szerbia átadta a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladics volt boszniai szerb katonai parancsnok naplóinak egy újabb, tekintélyes kötegét - jelentette szerdán több szerb médium. A szerb rendvédelmi erők február végén találták meg a naplókat, amikor átkutatták Mladic feleségének, Bosiljkának belgrádi lakását.

A 18 könyvecske több mint 3500 oldal kézzel írt feljegyzést tartalmaz a boszniai háború idejéből (1992-1995), az azt közvetlenül megelőző, illetve a harcokat követő időkből. Az NT bizonyítékként szeretné fölhasználni őket Radovan Karadzsics volt boszniai szerb vezető perében és más szerb vádlottak ellen.

A naplók számos új, lényeges bizonyítékot tartalmaznak - közölte Olga Kavran, az NT szóvivője, de sem ő, sem a szerb hatóságok nem árultak el részleteket arról, mi áll a feljegyzésekben. Neve elhallgatását kérő forrásból úgy tudni, Mladics a naplókban pontosan rögzítette, hogy a kérdéses időszakban kikkel találkozott, mikor mit csinált.

Nem ez az első eset, hogy Mladics háborús naplói az érdeklődés középpontjába kerülnek. A Blic című belgrádi napilap annak idején részleteket közölt a Mladics-család egyik házában 2008 decemberében fellelt írásokból. Mint az akkori beszámolókból kiderült, Mladics a háború alatt rendszeresen találkozott szerbiai vezetőkkel, köztük az azóta elhunyt Slobodan Miloseviccsel, és elintézte, hogy katonai szállítmányok érkezzenek a volt Szovjetunióból Szerbián keresztül a boszniai Szerb Köztársaságba.

Belgrádot régóta bírálják Nyugaton amiatt, hogy a szerb hatóságok még mindig nem kerítették kézre Mladicsot. A belgrádi kormány az utóbbi időben Szerbia EU-integrációjának felgyorsítása céljából nagyobb együttműködést tanúsít Hágával az extábornok ügyében. Mladicsot népirtással és más háborús bűncselekményekkel vádolják. A vád szerint Karadzsiccsal együtt ő a fő felelős a Boszniában végrehajtott etnikai tisztogatásért.