Kijárási tilalommal próbálják elejét venni az újabb összecsapásoknak Bangkokban

Vágólapra másolva!
Újabb három éjszakával meghosszabbították a kijárási tilalmat Bangkokban, ahol szerdán a katonság és a kormányellenes tüntetők véres összecsapásává, majd gyújtogatássá és fosztogatássá fajult az ellenzéki tüntetés. Thaiföldön a múlt hét óta tartó összecsapásokban már több mint negyvenen meghaltak, és a helyzet továbbra is nagyon feszült.
Vágólapra másolva!

A thai hatóságok három nappal meghosszabbították a Bangkokban bevezetett éjszakai kijárási tilalmat, miután szerdán több ember meghalt, amikor a hadsereg fegyverekkel, éles lőszerekkel beavatkozott az ellenzéki tüntetéssorozatba. A kijárási tilalom az ország 23 másik területén is érvényben lesz - írja a BBC.

A thai fővárosban pattanásig feszült a helyzet a kijárási tilalom első éjszakája, és a szerdai, legalább tizennégy halálos áldozatot követelő, és 27 épület felgyújtásával kísért összecsapás után. Csütörtökön reggel a BBC tudósítója szerint lövéseket lehetett hallani egy templom környékéről, ahol sok ellenzéki tüntető keresett menedéket. A thai beszámolók szerint kisebb gócokban még tart a kormányellenes tüntetők ellenállása.

A kijárási tilalom először csütörtök este kilenctől másnap reggel öt óráig lesz érvényben, de péntek és szombat éjjelre is elrendelték - közölte a thai hadsereg szóvivője, Dittaporn Szaszaszmisz. A szóvivő azzal indokolta a kijárási tilalmat, hogy "segíti a biztonsági erőket a rend fenntartásában, és megelőzi a további erőszakot". Szerinte a szerda esti tilalom meghozta a gyümölcsét, elcsendesedett a helyzet.

A BBC szerint a hadsereg ugyanakkor elismerte, hogy Bangkok több városrésze még nem biztonságos. A rendőrökre és katonákra reggel rálőttek egy templomnál, ahová megpróbáltak behatolni, mert tudták, hogy tüntetők ezrei ott kerestek menedéket. A beszámolók szerint napközben a tömeg folyamatosan hagyja el a templomot.

Délelőtt a Reuters információi szerint összesen 31 lövés dördült el, a célpontok bankok, bevásárlóközpontok és hotelek voltak. Az AFP hírügynökség rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a hatóságok attól tartanak, a Central World, Délkelet-Ázsia egyik legfnagypbb bevásárlóközpontjának épülete összedől, szerdán ugyanis a tüntetők felgyújtották.

Szerdán felgyújtották a bangkoki tőzsde épületét is - amely ugyan csak kevéssé sérült meg, de csütörtökön és pénteken zárva marad -, de lángolt több bankház és egy tévéállomás épülete is. Az ellenzéki ellenállás egyre inkább fosztatássá fajult, miután a hadsereg offenzívát indított a belvárosban táborozó tüntetők ellen. Bár az ellenzékiek több vezetője megadta magát, sokan kitartottak, és nem adták fel a harcot, pedig a hadsereg csütörtökön már éles lőszereket használt. (A szerdai eseményekről részleteket itt olvashat.)

Az elfogott vezetőket a városon kívül, egy katonai táborban tartják fogva és hallgatják ki. Több kormányellenes vezetőnek viszont sikerült megszöknie a BBC tudósítója szerint. Törvényszéki megbízottak csoportjai bizonyítékokat keresnek a letartóztatottak ellen, átkutatják a mára kiürült ellenzéki tábort Bangkok központjában, és átfésülik a környező épületeket is, fegyverek után kutatva.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Ez maradt a Central World bevásárlóközpont épületéből.
A szerdai összecsapásokról a képre kattintva talál galériát!

A kormányellenes tüntetések változó intenzitással március 14. óta tartanak. A demonstrálók többsége baloldali aktivista vagy a korábbi thai elnök, Takszin Sinavatra támogatója. A tüntetők azt követelik, hogy tartsanak választást, mivel a parlamenti pártok egyezsége révén hatalomra jutott kormány szerintük illegitim.

A kormány és a hadsereg azzal vádolta a tüntetőket, hogy a táborokban gyerekeket és nőket használnak élő pajzsként, míg a tüntetők szerint a hadsereg állítása ellenére nem csak önvédelemből lőtt rájuk. A múlt hét óta tartó összecsapásokban szerdáig több mint negyvenen haltak meg.

A BBC tudósítója szerint bár a tüntetéssorozat talán véget ért, a vérfürdőt nem felejti majd el az ország, ahol így egyre mélyülhet a megosztottság, és növekedhet az ellentétes táborok közötti gyűlölet.