Az olajfolt elérte a Mississippi torkolatát

Vágólapra másolva!
Elérte a Mississippi folyó partján fekvő lápvidéket a Mexikói-öbölben áprilisban elsüllyedt fúrótoronyból kiömlő olajszennyeződés. A BP közölte, hogy a korábbi napokhoz képest kevesebb mértékben képesek a felszínre juttatni a feltörő olajat.
Vágólapra másolva!

Kellemetlen, ragacsos, rozsdavörös olajszennyeződés érte el a Mexikó-öbölben a Mississippi partján fekvő lápvidéket - jelentette pénteken a CBS televízió. A Louisianával szomszédos Mississippinél eddig csak kátránydarabokat vetett partra a víz, és egészen híg olajszennyeződés volt megfigyelhető. Péntekre viszont tömény, hol élénkvörös, hol sötétbarna, orrfacsaró szagot árasztó olaj ragad a mocsárvilág növényeire, amelyek gazdag élővilágnak, ritka madaraknak, emlősöknek és halaknak nyújtanak otthont.

A BP - az egy hónappal ezelőtt felrobbant olajfúró platform üzemeltetője, a kárelhárítás irányítója - közölte, hogy a mélytengeri kúttól a leeresztett csövön keresztül változó ütemben képesek a felszínre juttatni a feltörő olajat. A mennyiség a korábbi napi 5000 hordó (800 ezer liter) helyett az utóbbi napokban 2200 hordóra (350 ezer literre) esett vissza.

Tudósok pénteken figyelmeztettek arra, hogy a másfél kilométeres mélységben tengerbe ömlő olajnak csak egyhatvanad része jut fel a felszínre, hatalmas olajtömegek hónapokig, sőt, esetleg évekig a mélyben fognak lebegni. Fennáll a veszélye annak, hogy a mérgező olaj több száz vagy ezer mérföld távolságban bukkan majd fel valamikor.

Az amerikai kongresszus nyomására a BP élő videokapcsolatot helyezett el az interneten a mélytengeri szivárgásról, amely azonban rövid idő alatt összeomlott, olyan sokan kattintottak a linkre. A BP által közölt becslés szerint az eltelt egy hónap alatt legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. Ez még elmarad az egyik legsúlyosabb észak-amerikai olajkatasztrófától: az Exxon Valdez tankhajó 1989-es alaszkai balesete után 11 million gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Egyre több amerikai szakértő vonja azonban kétségbe a BP adatait. Steve Wereley, az indianai Purdue Egyetem mérnöke - aki részt vett egy kongresszusi meghallgatáson - például azt állítja, hogy a jelenlegi két szivárgásból naponta 3,9 million gallon (11,3 millió liter) olaj jut a tengerbe. Számítása szerint eddig körülbelül 126 millió gallon (476 millió liter) nyersolaj került a Mexikói-öböl vizébe, ez az Exxon Valdez-féle szennyeződés tizenegyszerese.