Lakóhelyükhöz közelebbi börtönökbe visznek több politikai foglyot Kubában, a beteg rabokat pedig kórházakban helyezik el. Erről azt követően döntöttek, hogy egyeztetést folytatott egymással Raúl Castro kubai elnök, és Jaime Ortega havannai bíboros-érsek.

A kubai hatóságok hétfőn megkezdik több politikai fogoly átszállítását a lakóhelyükhöz közelebb eső börtönökbe, illetve - beteg rabok esetén - kórházakba - közölte szombaton Guillermo Farinas, a legismertebb kubai ellenzéki éhségsztrájkoló. A kórházi ápolásra szoruló Farinas azután számolt be erről, hogy meglátogatta Santa Clarában a kubai katolikus egyház egyik püspöke, aki elmondta neki: várhatóan 18 rabot szállítanak át.

Szerdán Havannában ritkaságszámba menő megbeszélést tartott Raúl Castro kubai elnök és Jaime Ortega havannai bíboros-érsek. A találkozón nemzetközi és hazai ügyekről, köztük a politikai foglyok kérdéséről is szó esett. Ortega bíboros szombaton találkozott az "Asszonyok fehérben" nevű csoport képviselőivel, hogy tájékoztassa őket a Castróval folytatott megbeszéléséről.

A 87 napja éhségsztrájkot folytató Farinas úgy tudja, hogy az egyház és a hatóságok képviselői hamarosan újabb találkozót tartanak, hogy tárgyaljanak a "foglyok helyzetének rendezéséről".

A 48 éves Guillermo Farinas társaival február végén, egy bebörtönzött éhségsztrájkoló, Orlando Zapata halála után kezdett éhségsztrájkot. Tiltakozó akciójával a börtönben sínylődő beteg ellenzékiek szabadlábra helyezését akarja elérni. Állítása szerint akkor hajlandó felhagyni az éhségsztrájkkal, ha a hatóságok szabadon engednek tíz beteg politikai foglyot, illetve a katolikus egyház közvetítésével kidolgoznak egy menetrendet további bebörtönzött ellenzékiek elengedésére.