A növényzet felgyújtása is felmerült az olajjal borított Mexikói-öböl megtisztítására

Vágólapra másolva!
Nem biztos, hogy megtisztítható a Mexikói-öböl partján fekvő lápvidék a ragacsos, mérgező olajszennyeződéstől, esetleg drasztikus lépésekre lesz szükség - hangzott el a CBS vasárnapi tudósításában. Több szakértő szerint fel kell gyújtani a növényzetet, mások szerint viszont meg kell várni, hogy a természet lebontsa a szennyező anyagot.
Vágólapra másolva!

Lehet, hogy a mocsárvilág sűrű labirintusába behatoló, a halakra és egyéb állatokra veszélyes nyersolajtól csak a növényzet felgyújtásával szabadulhatnak meg - állítják kormányzati tisztviselők és független tudósok. Az is felmerült, hogy elárasztanák a szennyezett térséget az olaj kimosására.

Egyes szakértők azonban óva intenek bármilyen drasztikus lépéstől, amellyel tönkretennék a mocsárvilágot, több kárt okoznának az élővilágban, mint amennyi haszonnal járna az akció. Ezért van, aki azt javasolja: hagyni kell, hogy a természet maga bontsa le a szennyeződést.

Az egy hónapja felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platform balesete óta már több mint 80 kilométeres szakaszt szennyezett be a sűrű nyersolaj Louisiana állam partjainál. Vélhetően ezt a szövetségi államot éri majd a legnagyobb kár, de az olajfolt elérheti nyugaton Texast és keleten Floridát is.

Louisiana partvidékén a hétvégén fotósok már megfigyeltek olyan madárfészkeket, amelyeket barnára festett a szennyeződés. A mangrove mocsarakban a madarak közvetlenül az olajfolt felett fészkelnek.

A közvélemény a mind súlyosabb szennyeződés láttán egyre elégedetlenebb a katasztrófaelhárítási műveletekkel. Az egykori platformot üzemeltető BP ráadásul közölte: a korábban tervezettel szemben a hétvégén nem tudják megkezdeni az olajkút végén levő kitörésgátló eltömítését, erre legkorábban kedden vagy szerdán kerülhet sor.

A szivárgást úgy akarják leállítani, hogy nehéziszapot lövellnek a szerkezetbe. Ez a művelet nem ismeretlen az olajkitermelő iparban, de ekkora, 1500 méteres mélységben még soha nem hajtották végre. A szakértők az utóbbi hetekben ennek előkészítésével foglalkoztak.

A BP közben elutasította az amerikai környezetvédelmi felügyelet azon felszólítását, hogy alkalmazzon kevésbé mérgező szereket, amelyeket a mélytengeri rétegekben fújnak a vízbe az olaj lebomlásának elősegítésére. A cég közölte: az eddig használt Corexit 9500-as vegyszer felel meg leginkább víz alatti alkalmazás céljára.

A legszerényebb becslések szerint is már legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe az április 20-án történt platformrobbanás óta.

Irán ismét felajánlotta, hogy segít az Egyesült Államoknak megszüntetni a szivárgást. Mehrán Alinezsád, az iráni nemzeti olajfúró vállalat egyik vezetője Teheránban elmondta: országa több hatalmas olajszivárgással is megbirkózott a múltban, főleg az 1980-as években, amikor az Irakkal vívott háború idején a kutakat lebombázták. Azt mondta, iráni szakértők ezen a téren nagy sikereket értek el, nem lenne nagy feladat számukra elállítani a szivárgást a Mexikó-öbölben.