Elkobozzák a nőkkel helytelenül viselkedők autóját Iránban

Vágólapra másolva!
Elkobozza az iráni rendőrség azokat az autókat, amelyek sofőrjei "helytelenül viselkednek nőkkel" - közölte hétfőn a hivatalos iráni hírügynökség. Egy fiatal férfitől azért vették el Peugeot 206-osát, mert hangosan szólt belül a zene.
Vágólapra másolva!

Az IRNA jelentése szerint Teheránban eddig 60, nyugati gyártmányú "menő" kocsit koboztak el a rendőrök a helytelen viselkedés miatt. Az állami hírügynökség azt azonban nem közölte, hogy mit jelent ez.

Részletek ismertetése nélkül az IRNA csak annyit közölt még, hogy a razziákkal és az elkobzásokkal akarja a rendőrség erősíteni a közbiztonságot. Az IRNA jelentésében azt még hozzáteszik: az elkobzott autókat hétfőn kiállították az iráni főváros Andarzgu sugárútján, ami esténként a fiatalok kedvelt sétálóhelye. A kocsikra egy-egy táblát raktak ki azzal a szöveggel, hogy "Harc a nők zaklatása ellen".

"Elkaptak, amikor a barátnőm is a kocsiban ült, majd elvették a kocsit és a jogosítványomat is. Igen, hangosan szólt a zene a kocsiban, de ennyi volt az egész" - mesélt név nélkül az AFP-nak egy fiatal férfi, akinek szombaton kobozták el Peugeot 206-sát. A francia hírügynökség szerint megszokott Iránban, főleg Teheránban, hogy nyár előtt razziákat tartanak a rendőrök az "iszlám ellenes viselkedés és öltözködés felszámolására".

Mahmúd Ahmadinezsád államfő 2005-ös hatalomra jutása óta a fiatalok, főleg a fiatal lányok ellen keményebben lép fel az erkölcsrendőrség. Nem hivatalos adatok szerint több ezer fiatal nőt, lányt vettek őrizetbe az elmúlt években, mert figyelmeztették őket, hogy túl szűk és rövid a szoknyájuk, vagy laza a fejkendőjük, amit a törvény tilt. Célponttá váltak a fiatal fiúk, férfiak is, mert sportosan, farmerban, az aktuális nyugati divat szerinti hajjal jelentek meg nyilvánosan.