Egy magas rangú katonai vezető bejelentése után harckészültségbe helyezték az észak-koreai hadsereget - jelentették dél-koreai források. A két ország között ezzel egyre nő a háborús feszültség egy dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztése miatt.

Kim Dzsong Il észak-koreai vezető harckészültségbe helyezte az ország hadseregét - jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Egy Észak-Koreával foglalkozó dél-koreai megfigyelő csoport úgy értesült, hogy Kim Dzsong Il parancsát egy magas rangú katonai tisztségviselő jelentette be.

A hírügynökség szerint a harckészültségről hangosbemondókon tájékoztatták a lakosságot szerte Észak-Koreában. A külvilág számára elérhető észak-koreai médiumok eddig nem tettek említést a parancsról, a dél-koreai védelmi minisztérium, valamint a hadsereg vezérkara pedig egybehangzóan azt közölte, hogy semmi jele az észak-koreai hadsereg esetleges szokatlan tevékenységének. Az állítólagos észak-koreai intézkedésekre mégis idegesen reagáltak a dél-koreai pénzügyi piacok: a szöuli tőzsde indexe több mint három százalékot esett kedden, és a dél-koreai fizetőeszköz, a von is meredeken zuhant.

A Koreai-félszigeten az utóbbi hetekben kiéleződött a feszültség, miután március végén elsüllyedt egy dél-koreai hadihajó az észak-koreai tengeri határ közelében, és 46 tengerész a tengerbe veszett. Egy nemzetközi vizsgálat szerint a hadihajó tragédiáját egy észak-koreai torpedó okozta, Phenjan viszont mindeddig tagadta a vádat, és háborúval fenyegetőzött.

Ri Mjong Bak dél-koreai államfő hétfőn bejelentette, hogy Szöul megszakít minden együttműködést és kereskedelmi kapcsolatot Észak-Koreával, és szorgalmazni fogja, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa fogadjon el szankciókat a kommunista rezsim ellen. A Pentagon közölte, hogy előbbre hozzák az amerikai és a dél-koreai haditengerészet korábban elhatározott közös gyakorlatát. "A közeli jövőben" esedékes gyakorlaton a tervek szerint tengeralattjárókat mozgósítanak majd, és kipróbálják a két ország tengeralattjáró-elhárító képességeit.

Pszichológiai hadviselés és propaganda

Közben hét év szünet után Dél-Korea ismét a hidegháborús időket idéző pszichológiai hadviselés eszközéhez nyúl. A hadsereg vezérkara hétfő este bejelentette, hogy felújította ultrarövidhullámon sugárzó rádiójának adását, amely naponta háromszor négy órán át sugározza majd a Szabadság hangja című műsort, nyugati zenékkel, valamint a két Korea politikai és gazdasági helyzete közötti különbséget bemutató híradásokkal.

A propaganda-hadjárat részeként a dél-koreai hadsereg a következő hetekben tucatszám szerel fel hangosbemondókat a határtérségben, és felállít 11 óriási kivetítőt, amelyek arra buzdítják majd a határ túloldalán lévő észak-koreai katonákat, hogy szökjenek át délre. A hadsereg kedden egy léggömbről szórólapokat dob le a határ túloldalára, hogy tájékoztassa az észak-koreai katonákat a tengeri incidens hátteréről.

Phenjan várhatóan indulatos választ fog adni a déli propaganda-hadjáratra. Az észak-koreai hadsereg máris figyelmeztetett, hogy szétlövi azokat a propagandaeszközöket, amelyeket a fegyvermentes övezetben állítanak fel.