Lapító drogbáró sodorta polgárháború szélére Jamaicát

Vágólapra másolva!
Elkezdte a jamaicai hadsereg annak a fővárosi kerületnek az ostromát, ahol a kormány szerint az ország legveszélyesebb drogbárója él. Christopher Coke-ot a kerületben élők védelmezik, mivel sok pénzt ad nekik. A hadsereg tűzharcba keveredett a városrészben élőkkel, az erőszak átterjedhet az egész városra. A halálos áldozatok száma kedd estére 31-re nőtt.
Vágólapra másolva!

Megostromolják a jamaicai biztonsági erők azt a kingstoni városrészt, ahol egy drogbáró hívei harmadik napja harcolnak a férfi elfogása ellen - írja a BBC. Christopher Dudus Coke otthonánál fegyverropogás és robbanások hallatszottak hétfő és kedden is, amint helikopteres támogatással benyomultak a biztonsági erők a Tivoli Gardens nevű nyugat-kingstoni kerületbe.

A 41 éves Coke-ot elfogása után Jamaica ki akarja adni az Egyesült Államoknak, ahol drog- és fegyverüzletei miatt állítanák bíróság elé. A lövöldözések halottainak száma kedd estére a BBC szerint 31-ra emelkedett, főként civilek vesztették életüket. A Coke-ot védő fegyveresek vasárnap két rendőrt lőttek le, és kedden is megöltek egy katonát. Az MTI kedd késő éjjel kórházi forrásokra hivatkozva legalább 60 halálos áldozatról írt.

Dwight Nelson biztonsági miniszter elmondta: a műveletben résztvevő mintegy ezer katona és a rendőr közös műveletében először áttörte a Tivoli Gardensbe vezető utak barikádjait, és házról házra kutatni kezdett Coke után. Nelson szerint a rendőrség "minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy gondoskodjon a város biztonságáról", azonban a Tivoli Gardensben erős ellenállásba ütköztek a biztonsági erők.

A BBC tudósítója szerint az erőszak terjedőben van Kingston többi negyedében is, és attól tart a kormány, hogy az egész fővárosra átterjed. Az Egyesült Államok jelenleg nem tanácsolja állampolgárainak, hogy a jamaicai fővárosba és környékére utazzanak. A város repterére vezető út is járhatatlan a blokádok és lövöldözések miatt. Még pénteken hirdettek szükségállapotot Kingston egyes részein, miután a fegyveresek több rendőrőrsöt megtámadtak tiltakozásként a Coke ellen kiadott elfogatóparancsa ellen.

Jótét lélek és veszélyes drogbáró

A Tivoli Gardens parlamenti választókörzetet maga a miniszterelnök, Bruce Golding képviseli, de Christopher Coke tartja magát a kerület igazi közösségi vezetőjének. Tisztelői szerint a kormánnyal ellentétben ő legalább ad pénzt a nyomorgó helyieknek, hogy neveljék gyerekeiket.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azonban a világ egyik legveszélyesebb drogbárójaként tartja számon a férfit. A minisztérium szerint nemzetközi csempészhálózatot működtet, és ha az illetékes New York-i bíróság elé állítják, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.