Erős földrengés rázta meg csütörtökön a csendes-óceáni Vanuatu szigetének környékét. A rengés erőssége miatt cunamiriadót rendeltek el, de nem sokkal később lefújták azt.

A Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengést észleltek csütörtökön a dél-csendes-óceáni Vanuatu szigetének közelében, aminek nyomán cunamiriasztást adott ki a térségben található Salamon-szigetek, Vanuatu és Új-Kaledónia számára a Csendes-óceáni Cunamifigyelmeztető Központ. "Egy ilyen erősségű földrengés romboló szökőárt képes kiváltani, amely perceken vagy órákon belül lesújthat az epicentrumhoz közeli partvidékekre" - figyelmeztetett a cunamiközpont. A készültséget nem sokkal később visszavonták, mert a tengerszint-megfigyelés nem talált szökőár keletkezésére utaló jeleket.   

A földrengést, amelyet eredetileg 7,6-os erősségűnek véltek, közép-európai idő szerint 19 óra 14 perckor regisztrálták. A vanuatui rendőrség és tűzoltóság nem észlelte a földrengést. A rengés középpontja 36 kilométeres mélységben volt, 113 kilométerre északnyugatra a vanuatui Santótól - jelentette az Egyesült Államok geológiai mérőközpontja. Vanuatu, a régebbi nevén az Új-Hebridák, a Csendes-óceán délnyugati részén, Melanéziában, Új-Kaledóniától északkeletre, a Korall-tenger keleti szélén található.