Gasparovic: Nincs miért kérni a magyar állampolgárságot

Vágólapra másolva!
Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint a szlovákiai magyaroknak nincs miért kérniük a magyar állampolgárságot, mert Szlovákia teljes mértékben biztosítja állampolgári jogaikat és részvételüket az ország politikai és gazdasági életében. A pozsonyi parlament szerdán fogadta el a kettős állampolgárságról szóló magyar törvényre válaszoló javaslatot, amelynek értelmében az a szlovák állampolgár, aki másik ország állampolgárságát saját akaratából felveszi, elveszti a szlovákot.
Vágólapra másolva!

"Higgyék el nekem, hogy nincs ok kérni a szomszédos Magyar Köztársaság állampolgárságát, mert Szlovákia mint az Európai Unió tagja, a polgári elvvel összhangban, fenntartások nélkül biztosítja önöknek az állampolgári jogokat a Szlovák Köztársaság politikai életében és a társadalmi-gazdasági fejlődésében való részvételt" - jelentette ki Ivan Gasparovic szlovák államfő a szlovák közszolgálati rádióban és televízióban csütörtökön este elmondott beszédében.

Az államfő törvény adta lehetőségével élve szólt a közszolgálati Szlovák Televízió nézőihez az esti főműsoridőben. Beszédében külön megszólította a szlovákiai magyarokat. Azt mondta, hogy a magyar állampolgárság életszínvonalukat nem emelné, otthonaikban pedig inkább csak feszültséget kelt. "Szeretném Önöket biztosítani, hogy a Szlovák Köztársaság közös otthonunk" - jelentette ki Gasparovic a televíziós beszédben. A szlovákiai magyarokhoz beszélve azt is mondta, hogy a felmerülő gondok megoldásainak keresésekor "mindig a tisztességes párbeszédet" fogják részesíteni előnyben.

A szlovák államfő szerint a magyar politikai képviselet történelmileg veszélyes útra tért, semmibe véve az európai erkölcsöket, megtagadva a nemzetközi jog elveit. "Politikai öncsalás körébe került, és nem tartja tiszteletben az aláírt két- és többoldalú szerződések betűjét, szellemét és mechanizmusait" - mondta. Ezzel arra célzott, hogy szerinte Budapest nem hajlandó tárgyalni Szlovákiával olyan kérdésekről, amelyek közvetlenül érintik annak állampolgárait.

Szerda délután a pozsonyi parlament gyorsított eljárásban elfogadta azt a javaslatot, amelyet a magyar kettős állampolgárságról szóló törvénymódosítás miatt nyújtott be sürgősséggel Robert Fico kormánya. A javaslat értelmében az a szlovák állampolgár, aki másik ország állampolgárságát saját akaratából felveszi, elveszti a szlovákot. (Erről itt olvashat részletesen.)

Gasparovic szerint a pozsonyi kormány és a parlament kellő módon válaszolt a magyar döntésre. "Kötelességünk megakadályozni az olyan etnikai-politikai konfliktusokat Európában, mint amilyen az országgyűlés belépése a szlovák alkotmányba" - jegyezte meg. Sajnálatosnak nevezte, hogy Pozsony nem ért célt azzal az igyekezetével, hogy a kettős állampolgárság kérdésében politikai és szakmai párbeszéd folyjon. Mint mondta, Szlovákia elsősorban azokat az adminisztratív, állampolgári, nemzetközi jogi, konzuláris és szociális-gazdasági kérdéseket akarta tisztázni, amelyek a magyar jogszabály kapcsán problémát okozhattak volna Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárainak.