A cölibátus eltörlését kérik a pápától olasz papok titkos szeretői

2010.05.28. 18:01

Nyílt levélben fordult a pápához közel negyven nő, akik azt állítják, katolikus papok és szerzetesek szeretői - írja a Guardian. Az asszonyok azzal érvelnek a cölibátus eltörlése mellett, hogy a papoknak is meg kell tapasztalniuk, milyen szeretni és szeretve lenni.

Közel negyven nő küldött közös nyílt levelet a pápának a cölibátus eltörlését kérve - írja a Guardian. A cölibátus eltörlésének kérdése márciusban került ismét a Vatikán napirendjére, amikor XVI. Benedek pápa egyik főtanácsadója, Christoph Schönborn bécsi érsek azt mondta, hogy a cölibátus eltölése segíthetne megakadályozni a papok által elkövetett szexuális visszaéléseket. A nyilatkozatát azonban az érsek hamar visszavonta az után, hogy a pápa fölszólalt a cölibátus szentsége vdelmében.

A nyílt levél írói ekkor döntöttek úgy, hogy a nyilvánosság elé állnak. A levél március 28-án került fel az internetre, de csak most szerdán kezdett foglalkozni vele a sajtó. A levél írói - akik közül csak hárman vállalták a nevüket - azt állítják, olasz papokkal vagy szerzetesekkel volt vagy van szerelmi kapcsolatuk. Ők a cölibátust nem szentnek, hanem ember alkotta szabálynak tartják.

Azzal érveltek a levélben, hogy a papoknak meg kell tapasztalniuk az érzéseket, szeretniük kell és szeretve kell lenniük. A levél írói megértést kérnek azok számára is, akiknek titkolózniuk kell és nap nap után megtapasztalják a szerelmük kétségeit, félelmeit, bizonytalanságát.

Az egyik aláíró, a 42 éves Stefania Salomone irodaigazgató, azt mondta a Guardiannak: a közel negyven aláíró nő egy internetes fórumon vette fel egymással a kapcsolatot. Salomone szerint mivel a katolikusokat arra tanítják, hogy nézzenek fel a papjaikra, azok a nők, akiket pap szeretőjük elhagyott, gyakran elveszítik a hitüket az összes férfiban.

Állítása szerint az ő öt éve tartó kapcsolata plátói volt, de Antonelle Carision, egy másik aláíró azt mondta: neki, hogy egy brazil pappal volt kapcsolata, aki szerinte gyakran töltötte az ő házában az éjszakát. Mikor a kapcsolatukra fény derült, azt egy másik pap felfedezte, a szerelmét áthelyezték Rómába. "Amikor elment, még eljegyzési gyűrűt is adott nekem" - mondta a nő. A férfi viszont, aki időközben visszatért Brazlíiába, azt mondta a globalPost hírügynökségnek: "A nő barát és bizalmas, de nem voltam belé szerelmes."

KAPCSOLÓDÓ CIKK