Cseh választások: A szociáldemokraták vezetnek a statisztikai hivatal szerint

A csehországi parlamenti választásokon leadott voksok 51,8 százalékos feldolgozottságánál a baloldali Szociáldemokrata Párt 23,3 százaléknál tart, míg a Polgári Demokratikus Párt a szavazatok 19,1 százalékát szerezte meg - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal. Politikai elemzők szerint életképes koalíciót csak a jobboldal hozhat létre.

A baloldali Szociáldemokrata Párt (CSSD) kapta a voksok 23,3 százalékát, míg a Polgári Demokratikus Párt (ODS) a szavazatok 19,1 százalékát szerezte meg, a voksok 51,8 százalékos feldolgozottságánál, a csehországi parlamenti választásokon - közölte szombaton a Cseh Statisztikai Hivatal.

Politikai elemzők szerint hiába nyernek a szociáldemokraták, életképes koalíciót csak a jobboldal - azaz az ODS - hoz majd létre. Több partnerük is lehet, például a szavazatok 15,1 százalékát megszerző TOP 09 nevű párt, vagy a 10,9 százalékon álló Közügyek Pártja. Felmerült, hogy a szociáldemokraták majd a Kommunista Párttal lépnek koalícióra, de ez nem történik meg, mivel a kommunisták a voksok csupán 12,2 százalékát szerezték meg.

A Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt is a gazdaság fellendítését tűzte zászlajára a kampány során.

A Jioí Paroubek vezette szociáldemokraták a korrupció elleni harccal, a külföldi befektetők Csehországba csábításával és az Európai Uniós pénzek hatékonyabb felhasználásával tennék növekedési pályára a gazdaságot, míg Petr Neeas polgári pártja az állami kiadások lefaragásában, az alacsony adókban, valamint a nyugdíj- és egészségügyi reformban látja a megoldást.

KAPCSOLÓDÓ CIKK