Izrael szerint képmutatás a Közel-Kelet atommentesítési terve

Vágólapra másolva!
Brüsszel és Irán egyaránt üdvözölte szombaton az atomsorompó-szerződést (NPT) aláíró államok New York-i utókonferenciáján elfogadott zárónyilatkozatot, amely egyebek mellett a Közel-Kelet atomfegyver-mentesítését szorgalmazza. Izrael azonban képmutatásnak titulálta azt.
Vágólapra másolva!

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyminisztere "lelkesen" fogadta a pénteken megszavazott konszenzusos dokumentumot, amely négy akciótervet irányoz elő az 1970-ben életbe lépett NPT három alapvető célkitűzésére - a nukleáris fegyverek leszerelésére, a nemzeti atomprogramok ellenőrzésére és az atomenergia békés felhasználásra -, valamint a Közel-Keletre vonatkozóan.

Ali Asgar Szoltaníje, Irán Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) delegált nagykövete külön üdvözölte ez utóbbi akcióterv Izraelre vonatkozó kitételeit. Izrael viszont elítélte a szerinte képmutató dokumentumot, s az amerikai elnök is egyet nem értését fejezte ki.

"Az EU-nak és tagállamainak szándékában áll mielőbb hozzákezdeni a (szerződés) három pillérére vonatkozó akciótervek megvalósításához" - jelezte brüsszeli közleményében Ashton. "Emellett az EU haladéktalanul hozzálát annak előkészítéséhez, hogy hozzájárulhasson a Közel-Keletre vonatkozó határozat megvalósítási folyamatához" - tette hozzá.

A negyedik akcióterv kapcsán a zárónyilatkozat külön is megnevezi Izraelt, amit az Egyesült Államok bírált, a dokumentumban nem említett Irán viszont megtapsolt. Izrael, amely ellenzi hogy atomfegyvermentes övezetet hozzanak létre a térségben, amíg ott tartós béke nem jön létre, sohasem ismerte el, hogy atomfegyvert birtokolna, holott szakértők szerint legalább kétszáz atomtöltettel rendelkezik.

Irán NAÜ-höz delegált nagykövete "az atomfegyver-mentes világ felé tett lépésként" értékelte az utókonferencia közel-keleti akciótervét. Az Irna iráni hírügynökségnek nyilatkozva, Ali Asgar Szoltaníje csupán "jelképes" jelentőségűnek minősítette az akciótervvel kapcsolatos "elszigetelt" amerikai tartózkodást.

"Az Egyesült Államoknak igazodnia kell a nemzetközi közösség elváráshoz. Ez nem más, mint hogy Izrael csatlakozzon az atomsorompó-egyezményhez, és nyissa meg nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrei számára" - vélekedett a diplomata, amelynek országát a hivatalos atomhatalmak évek óta azzal vádolják, hogy békésnek mondott atomprogramjának leple alatt atomfegyver létrehozásán dolgozik.

Barack Obama amerikai elnök "erőteljes" egyet nem értését fejezte ki azzal, hogy a konferencia Izraelt állította pellengérre. Reagálásában az elnök újra hangsúlyozta, "az atomfegyverek közel-keleti elterjedése ügyében a legfőbb fenyegetést az jelenti, hogy Irán nem hajlandó eleget tenni a NPT-ből rá háruló kötelezettségeknek".

Izrael szombaton elítélte a New York-i NPT-utókonferencia zárónyilatkozatának "képmutatását".

"Ez a megállapodás a képmutatás bélyegét viseli magán. Csak Izraelt említi, miközben a szöveg valójában más országokra vonatkozik, olyanokra mint India, Pakisztán, Észak-Korea, amelyek nukleáris fegyverekkel rendelkeznek, vagy ami még ennél is súlyosabb, Iránra, amely annak létrehozásának dolgozik" - hangsúlyozta Jeruzsálemben egy név nélkül nyilatkozó kormányzati illetékes.

"A tény, hogy Iránról említés sem esett, külön is megdöbbentő azért, mert a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az elmúlt hónapokban egyre több információt tárt fel az iráni nukleáris tervek katonai jellegére vonatkozóan" - sajnálkozott az illetékes.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter közleményben üdvözölte egyfelől, hogy a NPT utókonferenciáján tíz éve először született megállapodás, s hogy "ambiciózus, konkrét és kiegyensúlyozott akciótervek születtek a következő évekre vonatkozóan". Ugyanakkor sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az elfogadott szövegek "pontosabbak is lehettek volna az atomfegyverek elterjedése okozta válságokkal, különösen pedig az iráni válsággal kapcsolatban, amely a nemzetközi közösség aggodalmainak középpontjában áll".

Az atomsorompó-szerződés részletes akciótervét pénteken fogadta el a tagság. Ebben szerepelt a Közel-Kelet térségének atomfegyver-mentesítésének terve, valamint, hogy a hivatalosan ismert atomhatalmak - az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Kína, Oroszország és Franciaország - elkötelezik magukat amellett, hogy felgyorsítják a nukleáris fegyverek számának csökkentését, és 2014-ig beszámolnak az ezen a téren elért előrehaladásukról.