Nem sikerült eltömni a szivárgó olajcsövet a Mexikói-öbölben

Vágólapra másolva!
Nem vált be a BP olajtársaság kísérlete, nehéziszap és cement keverékével nem sikerült betapasztani a sérült csövet a Mexikói-öbölben. A cég operatív igazgatója szerint új módszerrel próbálkoznak, robot-tengeralattjárókkal próbálnak szelepet szerelni a csőcsonkra. Az olaj már már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államban.
Vágólapra másolva!

Kudarccal végződött a BP olajtársaságnak a hét közepén kezdett kísérlete az olajszivárgás elfojtására a Mexikói-öbölben: a nehéziszap és cement pumpálása nem hozta meg az eredményt, ezért új módszerrel fognak kísérletezni - jelentette be közép-európai idő szerint vasárnapra virradóra Doug Suttles operatív igazgató, aki sajtóértekezlen ismerte el, hogy nem voltak képesek elállítani a szivárgást.

Suttles azt közölte, hogy az új módszer alkalmazásáról - egy fedőszeleppel zárnák le a szivárgás helyét - az amerikai szövetségi hatóságokkal való konzultációt követően született döntés. Az újabb akció végrehajtásához várhatóan négy napra, de lehet, hogy többre is szükség lesz. Az új terv szerint robot-tengeralattjárókkal vágnák le a lelőhelyről felvezető, sérült felszállócsövet, ahonnan szivárog az olaj, és arra helyeznének zárószelepet.

Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet csütörtökön azt közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.

A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államban. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.