Vágólapra másolva!
Egy bura segítségével próbálja megfékezni a tengerbe ömlő olajat a BP társaság a Mexikói-öbölben, miután a hétvégén hiába próbálták eltömíteni a kutat. A legújabb manőver akár egy hétig is eltarthat, és egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz. A Fehér Ház felkészült rá, hogy augusztusig sem sikerül megoldást találni. 
Vágólapra másolva!

Új módszerrel próbálja megállítani a Mexikói-öbölben az olajszivárgást a BP társaság, miután a hétvégén kudarcot vallott a legutóbbi próbálkozásuk is, és nehéziszappal és cementtel sem sikerült eltömíteniük az 1500 méter mélyen lévő sérült kutat. Az olaj több mint egy hónapja ömlik a Mexikói-öbölbe, az olajtársaságnak eddig minden kísérlete kudarccal végződött.

A legújabb terv szerint mélytengeri robotokkal egy burát borítanak a sérült kút fölé, és megpróbálják a felszínre vezetni a kiömlő olaj nagy részét - írja a BBC. Mielőtt a kupolát a kút fölé helyezik, legvágják a sérült felszállócsövet, ezért a BP szerint a művelet miatt eleinte a jelenleginél több olaj ömlik majd a vízbe, és az sem biztos, hogy sikerül majd végrehajtani a tervet. De még ha sikerrel járnak is, a módszerrel a kiömlő olajnak csak egy részét fogják tudni felfogni - mondta el Doug Suttles, a BP mentőcsapatának vezetője.

Hasonló megoldással, egy nagy olajfogó szerkezettel már próbálkozott a BP, miután az olajfúró platform robbanása közben megsérült biztonsági szelepet nem sikerült robotokkal sem aktiválni. Az előző kísérlet azért nem sikerült, mert jégkristályok alakultak ki az olajfogó kupola belsejében. Ezt most úgy próbálják megakadályozni, hogy meleg tengervizet és metanolt fognak a burába szivattyúzni. A BP szerint a hét végére derül ki, hogy sikerül-e a kísérlet.

Vasárnap minden idők legnagyobb legnagyobb környezeti szennyezésének nevezte a Mexikói-öbölben történteket Carol Browner, a Fehér Ház energiaügyi tanácsadója, aki szerint az Egyesült Államok felkészült a legrosszabb forgatókönyvre is, azaz arra, hogy a szivárgást nem fogják tudni elállítani augusztus előtt.

Vasárnap Louisiana államban, New Orleansban ezrek tüntettek a BP eddigi tehetetlensége, a katasztrófára adott elégtelen válasz ellen tiltakozva. A BP több száz mérnökkel dolgozik a probléma megoldásán, de amerikaiaktól is kap tanácsokat. Telefonon eddig 30 ezren keresték meg a céget, az emberek különféle ötletekkel álltak elő a szivárgás elfojtására. Nyolcezren írásban is benyújtották elképzeléseiket. A szakértői szűrőn végül 227 javaslat jutott át, de azt nem tudni, hogy bármilyen külső ötletet felhasználtak-e az eddigi műveletek során.

Az olaj az április 20-án történt platformrobbanás óta folyik a tengerbe. A tengerentúli sajtó az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyeződéséről beszél, miután az amerikai földtani intézet csütörtökön azt közölte: úgy becsülik, hogy már 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött ki a kútból. Az intézet szerint eddig naponta átlagosan 12-19 ezer hordó (1,9-3 millió liter) olaj ömlött a vízbe az 1500 méteres mélységben.

A CNN tudósítása szerint a nyersolaj péntekig már 240 kilométeres partszakaszt szennyezett be Louisiana államban. Súlyosan sérül a mocsárvilág törékeny élővilága, sűrű, nyúlós olaj borítja a növényeket és az állatokat.