Nőt választhatnak a lemondott német államfő utódjának

Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen, jelenlegi munkaügyi miniszter lehet a legesélyesebb arra, hogy a hétfőn lemondott Horst Köhler helyett német államfővé válasszák. Rajta kívül a Bundestag elnöke jöhet még szóba, de őt állítólag a liberálisok nem támogatnák. Leyen azonban olyan népszerű, hogy még a szociáldemokraták sem biztos, hogy állítanának ellenjelöltet vele szemben.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi munkaügyi miniszter, Ursula von der Leyen a legesélyesebb arra, hogy a hétfőn lemondott Horst Köhler szövetségi elnök utódja legyen - írja a Spiegel című lap online kiadása, amely szerint már Leyen miniszteri utódlásáról is folynak találgatások. Rajta kívül a Bundestag elnöke, Norbert Lammert lehet még esélyes az államfői posztra. Mindketten a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusai.

Horst Köhler hétfőn jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről. Köhler Afganisztánról tett korábbi, vitatott nyilatkozata miatt mondott le. Egy interjúban Köhler azt mondta, Németország külkereskedelmi érdekeinek megóvása miatt "katonai misszióra is szükség lehet". Kritikusai ezt úgy értelmezték, hogy Köhler kereskedelmi érdekekkel magyarázza a német csapatok afganisztáni jelenlétét (a részletekről itt olvashat).

A Spiegel szerint az 51 éves Lammerttel szemben a CDU koalíciós partnerének, a liberális FDP-nek lehetnek fenntartásai, mert "túl szociáldemokratának" tartják. Leyen azért lehet jó választás - írja a Spiegel - mert olyan népszerű, hogy az ellenzéki szociáldemokratáknak (SPD) is nehéz lenne "frontot nyitni" ellene. Az SPD vezetése még abban sem biztos, hogy érdemes-e saját jelöltet állítaniuk, hiszen a CDU-FDP koalíciónak kényelmes többsége van a Bundestagban.

A szövetségi elnököt - amely a magyar köztársasági elnökhöz hasonlóan inkább reprezentatív funkció, mint valódi hatalmi tényező - a Bundestag képviselői és a tartományok küldöttei együttes ülésükön választják. Az alkotmány szerint az elnök lemondása esetén 30 napon belül kell új államfőt választani. Az elnökválasztó gyűlés tehát valamikor június végén lesz.