Minden oldalról követelik a halálos izraeli akció kivizsgálását

Vágólapra másolva!
A palesztinoknak szánt segélyszállítmányt ért halálos izraeli támadás kivizsgálására szólított fel az ENSZ Biztonsága Tanácsa, amelyben Izrael több befolyásos szövetségese is helyet foglal. A legkevesebb tíz halottat követelő katonai akció után Izrael azzal védekezik, hogy a hajókon tartózkodó aktivisták botokkal támadtak rájuk, emiatt kellett éles lőszerrel válaszolniuk.
Vágólapra másolva!

Nyilatkozatot fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfő éjszaka, melyben pártatlan vizsgálatot sürget az izraeli haderő által hétfőn elfoglalt gázai segélyflotta ügyében. A nyilatkozat "gyors, pártatlan, hiteles és átlátható" vizsgálatot kér. A Biztonsági Tanács még hétfő késő délután ült össze Törökország kezdeményezésére, és 12 órás vita után döntött.

Az izraeli hadsereg hétfőn támadta meg a hat hajóból álló nemzetközi flottát, amely a három éve tartó izraeli blokád ellenére 10 ezer tonna segélyt és számos aktivistát szállított a palesztinok lakta Gázának. Izrael korábban már megtagadta, hogy felségvizeire ússzanak a segélyhajók, amelyeket még nemzetközi vizeken ért a támadás. Legkevesebb tíz halottja van az összecsapásnak, az izraeli hadsereg kilenc, a flotta szervezői 19 halottról tudnak. Hét izraeli katona megsérült - írja a Xinhua kínai hírügynökség. Az izraeli állami rádió szerint a flotta 45 sebesült - többnyire török állampolgárságú - utasát izraeli kórházakban ápolják.

Az USA engedékenyebb volt

Az ENSZ BT ülésén két ellentétes szándék állt szemben: Törökország kemény hangnemű nyilatkozatot szeretett volna, amit az Izrael szövetségesének számító Egyesült Államok igyekezett felpuhítani - írja a BBC. A dühös török reakció oka az, hogy több hajó és az aktivisták nagy része is török volt. A nyilatkozatba végül az került bele, hogy az ENSZ BT "mély sajnálatát fejezi ki a veszteségek és sebesülések miatt, amelyek a nemzetközi vizeken, a Gázába tartó konvoj ellen lezajlott izraeli katonai művelet erőhasználatának következményei voltak". A nyilatkozat arra kéri Izraelt, hogy engedje el a hajókat és a fogva tartott civileket. Az ENSZ-nyilatkozat jogilag nem kötelező érvényű, de a 15 tagú testület egyhangú jóváhagyásával született.

Háled Mesaal, a Hamász palesztin iszlamista mozgalom jemeni száműzetésben élő vezetője kedden Szanaában azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy annak kormánya felelős Izrael büntetlenségéért. "A Biztonsági Tanács határozata kiábrándító" - jelentette ki Mesaal egy tüntetésen, amelyen több tízezren tiltakoztak az izraeli akció ellen. A Hamász-vezető szerint az ENSZ BT határozata nincs összhangban az izraeli hadsereg által elkövetett "bűncselekmény" súlyával. Mesaal szerint "az Obama-kormányzat felelős azért, hogy Izrael büntetlenül jöhetett ki az ügyből."

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa kedd délutánra rendkívüli ülést hívott össze a támadás miatt. A 47 tagú testület ülését az Arab Liga és az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) kérésére hívták össze - közölte a testület szóvivője kedden. A tanácskozáson a Palesztin Hatóság, az OIC-t képviselő Pakisztán és Szudán benyújtotta határozattervezetet vitatják meg, amelyben kérik az Emberi Jogi Tanácsot, "küldjön nemzetközi missziót a humanitárius segélyt szállító flottilla elleni izraeli támadásból eredő nemzetközi jogsértések kivizsgálására".

Nem sokkal az ENSZ-nyilatkozat után több palesztin milicista beszivárgott Gázából Izraelbe, majd összecsaptak a határt védő katonákkal - írja a BBC. A tűzpárbajban két palesztin életét vesztette. Ezután egy iszlamista fegyveres csoport bejelentette kedden, hogy három tagja meghalt egy izraeli légitámadásban a Gázai övezet északi részén. Az Irán támogatását élvező Iszlám Dzsihád szerint harcosait azután ölték meg, hogy rakétákat lőttek ki Dél-Izraelbe.

Egyiptom kedden kora délután - Hoszni Mubarak elnök utasítására - átmenetileg megnyitotta a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi átkelőt, hogy az övezet egyetlen nem kizárólag Izrael által ellenőrzött határállomásán keresztül humanitárius és gyógyászati segélyeket juttathassanak be.

Harag Izrael ellen

Izrael megbüntetését követelte kedden a Gázába tartó török segélyszállító hajó elleni támadás miatt Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, és kijelentette, hogy a két ország közötti viszonyban "semmi sem marad olyan, mint régen". Ahmet Davutoglu török külügyminiszter korábban "állami terrorizmus"-nak nevezte a történteket, amiket David Cameron új brit kormányfő is elítélt.

Izrael azonban azzal védekezik, hogy katonái önvédelemből lőttek éles lőszerrel, miután a hajókon tartózkodók rájuk támadtak. A támadásról készült, az izraeli hadsereg által kedden nyilvánosságra hozott, éjjeli felvételeken látszik, ahogy botokkal verik a Mavi Marmara nevű hajó aktivistái a helikopterekről leereszkedő izraeli katonákat. Ráadásul Izrael szerint ez a hajó volt az egyetlen, amely nem indult el Asdod kikötőjébe a hadsereg felszólítása után.

A támadás az izraeli hadsereg éjjeli felvételén (angol nyelvű magyarázó feliratokkal)

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azzal vádolta meg kedden Izraelt, hogy "nagyszabású támadást" tervez a Gázai övezet ellen. Szerinte egy ilyen offenzíva "olyan vihart idézne elő a térségben, amely gyökerestől kitépné" a zsidó államot. Mahmúd Abbász palesztin elnök azonban azt nyilatkozta: a támadás ellenére is folytatódhatnak a palesztin-izraeli béketárgyalások. Abbász ezt azzal indokolta, hogy a palesztinok az Egyesült Államokkal tárgyalnak, és nem közvetlenül Izraellel.

Az aktivisták szerint az izraeli katonák szó nélkül nyitottak tüzet rájuk. A hajókon 40 országból származó, 700 aktivista tartózkodott, köztük Edward Peck, több arab ország egykori amerikai nagykövete, két német ellenzéki parlamenti képviselő és a Nobel-békedíjas északír Mairead Corrigan-Maguire is. A hajón elfogottak közül 48 embert már kiutasítottak, viszont sok száz aktivistát az izraeli Bersebába szállítottak, ahol őrizetbe vették és kihallgatták őket. Két spanyol aktivista és egy újságíró nem volt hajlandó aláírni a kitoloncolásukról szóló papírokat.

Izrael közölte: a hajók szállította segélyrakományt eljuttatja szárazföldi úton a blokád alá vont Gázába. A Kerem Salom-i határátkelőn viszik majd át a segélyt, helyi idő szerint fél 12-kor. Izrael szerint heti 15 ezer tonna segélyt juttat be a Hamász iszlamista mozgalom uralta palesztin területre, de ez a mennyiség az ENSZ szerint túl kevés.

A nemzetközi segélyflottilla szervezői szerint még két további hajó van úton Gáza felé, amelyek várhatóan néhány nap múlva újra kísérletet tesznek az izraeli blokád megtörésére. A Szabad Gáza-mozgalmat képviselő Greta Berlin elmondta: a Rachel Corrie jelenleg az olasz partoknál van, a másik hajót pedig egyelőre javítják.