Vágólapra másolva!
A BP robot-tengeralatjárói sikeresen levágták a Mexikói-öböl mélyén az elsüllyedt olajfúró platform felszínre vezető olajcsövét. A parti őrség admirálisa szerint a vágás nem lett olyan tiszta, mint szerették volna, de így is fontos lépést tettek az olajkatasztrófa megszüntetése felé. A BP most egy zárókupakot próbál a levágott csőcsonkra szerelni.
Vágólapra másolva!

Sikerült elvágni a Mexikói-öblöt szennyező olajkút tönkrement kitörésgátlójából a felszínre vezető olajcsövet - jelentette a Washington Post. Ez a BP tenger alatti olajkútjának elzárására irányuló legújabb próbálkozás első munkafázisa. A levágott csőre egy kupakot szeretnének tenni, ám mivel a vágási felület nem elég sima, ennek sikere még kétséges - közölte az amerikai parti őrség. A kupakot a következő órákban eresztik le az elvágott csőhöz.

A BP vezérigazgatója korábban elismerte, hogy a cég nem volt eléggé felkészült arra, hogy kezelje a Mexikói-öbölben történt olajkitörést. A cégtől amerikai politikusok azt követelik, hogy ne fizessen osztalékot, amíg tart a kármentesítés, miközben Amerika-szerte tüntetésekre készülnek a cég ellen az emberek (erről bővebben itt olvashat).

"Nem olyan tiszta vágást csinált, mint amit vártunk, de most kellett vágni"- mondta Thad Allen admirális, az amerikai parti őrség parancsnoka, aki az amerikai kormány megbízottjaként felügyeli a hat hete tartó olajszennyezés alakulását. Az admirális szerint a csőcsonk levágása "fontos, előremutató lépés", és a következő néhány órában eldől, valóban sikerrel járnak-e.

A sikeres akcióban robot-tengeralattjárókat használtak. A BP szerint először egy gyémántvágót használtak, de az beleragadt a csőbe, ezért bevetettek egy másik szerkezetet, ami lényegében egy hatalmas olló. Doug Suttles, a BP operatív főnöke azt mondta: amíg nem tudják ráerősíteni az elvágott részre a záró kupakot, addig a kiömlő olaj mennyisége legalább 20 százalékkal fog nőni.