Csak májusban hatszázan haltak meg a dárfúri erőszakban

Vágólapra másolva!
Hiába teljesítenek szolgálatot az Afrikai Unió és az ENSZ békefenntartói 2008 óta Dárfúrban, nem akar alábbhagyni az erőszak a szudáni tartományban. A Katarban az év elején a kormány és a lázadók által megkötött megállapodás tűzszünetet rendelt volna el, azonban a két fél ugyanúgy lövi egymást azóta. Csak májusban hatszázan haltak meg a harcokban.
Vágólapra másolva!

Közel hatszáz ember halt meg a lázadók és a kormányerők összecsapásaiban, valamint törzsi viszályokban májusban a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni Dárfúr tartományban - derült ki egy hétfőn ismertetett ENSZ-jelentésből. Ez volt a legvéresebb hónap Dárfúrban azóta, hogy 2008 januárjában a térségbe vezényelték az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó erőit (MINUAD).

A békefenntartók úgy tapasztalták, hogy 2010 eleje óta megszaporodtak az erőszakos cselekmények Dárfúrban. Májusig ezt a rivális törzsek gyakoribb összecsapásaival magyarázták, a májusi kiugró adat azonban a lázadók és a kormányerők harcainak következménye: az év ötödik hónapjában 440-en haltak meg ez utóbbi összetűzésekben, míg a törzsi viszályok 126 halálos áldozatot követeltek.

Jóllehet a szudáni kormány februárban Katarban olyan megállapodást írt alá a legnagyobb szudáni lázadószervezettel, az Igazságosság és Egyenlőség Mozgalmával (JEM), amely a tervek szerint elvezetett volna a végleges békeszerződéshez, a felek nem tudták véglegesíteni a tűzszüneti egyezményt és nem jutottak megállapodásra a hatalom megosztásáról. A lázadók emiatt kivonultak a tárgyalásokról, a harcok pedig folytatódtak.

A májusi veszteség azt is mutatja, milyen súlyos nehézségekkel néznek szembe a közvetítők, amikor megpróbálnak megoldást találni a már hét éve tartó konfliktusra, amely az Egyesült Államok nyomásgyakorlása, a Nemzetközi Büntető Törvényszék háborús bűnök ügyében indított vizsgálatai és békeaktivisták kampánya ellenére sem ért még véget.