A pártoktól elvett pénzből építene újjá Fico

Vágólapra másolva!
A választások után járó párttámogatásokból metszene le négymillió eurót Robert Fico szlovák kormányfő, hogy ezzel az összeggel segítse az árvíz sújtotta keleti országrész helyreállítását. A legnagyobb ellenzéki párt szerint a gesztus csupán azt mutatja, hogy Fico kormányának tartalékalapjában nem volt elég pénz ilyen válsághelyzetek kezelésére.
Vágólapra másolva!

Négymillió euróval kurtítaná meg Robert Fico azt az összeget, ami választási eredményeik alapján jár a szlovákiai pártoknak. A szlovák kormányfő a pénzt az árvíz miatt megrongálódott kelet-szlovákiai hidak felújítására, esetleg újak építésére szánná. A szombati választásra készülő országban most ez az egyik legújabb kampánytéma.

Fico a javaslatról a két kisebbik kormánypárttal is egyeztetett, és már gyűjtik is az aláírásokat egy rendkívüli parlamenti ülésszak összehívásához. A miniszterelnök törvényjavaslatot terjeszt a képviselők elé, és kérni fogja, hogy arról sürgősséggel döntsenek a héten - vagyis még a választások előtt.

A megáradt folyók és patakok az ország keleti részében összesen 11 hidat tettek tönkre vagy rongáltak meg kisebb-nagyobb mértékben. Fico azzal érvel, hogy a kormány 25 milliót már elkülönített az árvízkárok enyhítésére, és most a pártokon a sor, hogy szolidárisak legyenek.

Az ellenzék szerint nincs pénze a kormánynak

A legnagyobb ellenzék párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió szerint Fico ezzel a kezdeményezésével elismeri, hogy mindent elköltött a tartalékalapjából, és a kormányának nincs pénze az olyan válsághelyzetek kezelésére, mint amilyen a mostani árvíz is. A párt ugyanakkor részt vesz az esetleges rendkívüli parlamenti ülésen, és támogatja az árvízkárosultak javát szolgáló javaslatokat.

Fico tagadja, hogy kiürült volna a tartalékalapja, és állítja, hogy a kis projektekre fordítható keretnek még több mint a fele megvan. Az ellenzék hosszabb ideje ostorozza a kormányfőt, amiért sorra jár felavatni azokat a játszótereket, amelyeket az alapjából támogatott.

A Fico "pártkasszás" ötletére érkezett első ellenzéki reakciók is azt kifogásolják, hogy a pénzt nem válsághelyzetekre tartalékolta. A fejére olvassák, hogy az árvízkárok felszámolására bőven lenne fedezet abból a kétmillió euróból, amit a kormány Szlovákia szabad széndioxid-kvótáinak eladásán veszített, valamint abból a néhány milliárdból, ami az ellenzék szerint indokolatlanul drága útdíjtender miatt folyt el.

A pozsonyi kormány rövid időn belül 17-18 ezer árvíz sújtotta családnak küld pénzesutalványt gyorssegélyként. Ez nem része a 25 millió eurós árvízi kárpótlási keretnek. A legtöbb - családonként 3000 ezer euró - azoknak jár majd, akiknek az árvíz teljesen tönkretette a házát.