Az afganisztáni lett az USA történetének leghosszabb háborúja

Vágólapra másolva!
Még a legnépszerűbb videómegosztó portál sem létezett, Barack Obama amerikai elnök pedig egy alig ismert szenátor volt, amikor 104 hónapja kitört az afganisztáni háború - hangzott el az ABC tévécsatornán. Az afgán konfliktus hosszúságban immár megelőzi a vietnamit, ami ezidáig az Egyesült Államok történetének leghosszabb háborúja volt.
Vágólapra másolva!

Már a kilencedik éve tartó afganisztáni katonai művelet az Egyesült Államok leghosszabb háborúja - hangzott el az ABC News keddi tudósításában. Az afgán műveletek 104. hónapja tartanak, hosszabb ideje mint a 103 hónapig húzódó vietnami háború (1964-1973), amely eddig az amerikai történelem leghosszabb háborúja volt.

Az afgán háború rendkívüli támogatottságot élvezett az Egyesült Államokban, amikor 2001 őszén, egy vasárnapi napon elkezdődött. Alig egy hónap telt el a szeptember 11-i, Amerikát ért terrormerényletek után, Bush elnök a közvélemény biztos támogatására számíthatott, amikor légicsapásokat rendelt el Kabul, Dzsalálábád és a tálibok erőssége, Kandahár ellen. "A világ kollektív akaratának támogatását élvezzük" - mondta annak idején némi túlzással George Bush elnök.

Az amerikai erők november közepére kiűzték a tálibokat a fővárosból, a hónap végére Kandahár közelébe jutottak, december elején a tálib vezetés onnan is elmenekült, és a tengerészgyalogság bázist létesített a kandahári repülőtér mellett. Az egész rövid hadjáratnak tűnt. A háború egyéves évfordulóján, 2002 októberében Donald Rumsfeld védelmi miniszter a CNN-nek büszkén jelentette ki: a tálibok eltűntek, az al-Kaidának nyoma sincs.

Nem látni a fényt az alagút végén

Mindezek ellenére a katonai műveletek kezdete után majdnem kilenc évvel az amerikai csapatok még mindig Afganisztánban állomásoznak, és nem látni a háború végét. Az amerikai elnök utasítására az ottani csapatok megerősítése folyik, újabb bonyolult hadműveletek kezdődnek Kandahárnál, és a tálib lázadók is erősítik soraikat. Az afgán háborúban elesett amerikai katonák száma nemrég lépte át az ezret. Az utóbbi két napban a koalíciós erők újabb 15, köztük 11 amerikai katonája vesztette életét.

A vietnami háborúban több mint 50 ezer amerikai katona halt meg, ekkora veszteségre Afganisztánban senki sem számít. Az előbbi háború mélyen megosztotta az amerikai társadalmat, szinte az egy évszázaddal korábbi polgárháborús szenvedélyek dúltak, míg az afgán háború nincs annyira a figyelem középpontjában, kisebb indulatokat vált ki. Hasonlóság viszont, hogy az Egyesült Államok mindkét esetben egy távoli, bonyolult és félreértett háborút vív, amelynek nem egyszerű a megoldása.

Mindkét háborús kampány próbára teszi az amerikaiak lelkesedését és türelmét. 104 hónap nagyon hosszú idő, Barack Obama akkor még ismeretlen illinois-i szenátor volt, nem létezett YouTube, és nem volt iPhone, és még egyetlen amerikai katona sem lépett Irak földjére - hangzott el az ABC tudósításában.