Levédetné a jógapozitúrákat India

Vágólapra másolva!
Videón rögzített jógapozitúrákkal bizonyítaná India, hogy akik le akarják védetni saját jógastílusukat, valójában az ősi indiai mozgást másolják, ezért nem érvényesíthetnek szabadalmi jogokat. Korábban már sikerrel léptek fel a hagyományos indiai orvoslást kiaknázó társaságok ellen.
Vágólapra másolva!

Több száz aszanát - jógapozitúrát - rögzít mozgóképen az India gazdag kulturális örökségét védeni hivatott állami hivatal. A cél, hogy a felvételek megdönthetetlen bizonyítékként szolgáljanak arra, hogy senki ne tudjon új jógastílust szabadalmaztatni anélkül, hogy bebizonyosodjon, nem az eredeti indiai technikák valamelyikét másolja. Egy korábbi próbálkozás már volt erre, ám hiába fordították le az ősi szövegeket, az nem hozott eredményt, úgyhogy most mozgóképpel próbálkoznak.

"A sima szöveg nem megfelelő. Az emberek azt állítják, az eredetitől valami eltérő jógát csinálnak, miközben nem is. A jóga Indiából származik. Az emberek nem állíthatják, hogy új jógát találtak fel, mert ez nem igaz" - idézte a brit Guardian Vinod Kumar Guptát, a Hagyományos Ismeretek Digitális Könyvtárának vezetőjét, ahol a felvételeket tárolják. Gupta szerint nem céljuk, hogy megakadályozzák az embereket a jógázásban, "de senkinek nem szabadna kihasználni a jógát és jogdíjakat szedni utána".

Az egész törekvés egy önjelölt hollywoodi jógaguru, Bikram Choudhury-ig vezethető vissza, aki jó pár évvel ezelőtt megpróbált az USA-ban szabadalmi oltalmat szerezni saját, Bikramnak nevezett jógastílusára.

"Olyan mint a foci és Anglia. Odaajándékoztad a világnak, ami csodálatos és nagylelkű dolog. De képzeld el, hogy az emberek azt kezdik el mondogatni, hogy ők találták fel ezt a sportot. Az bosszantó lenne" - mondta Szuníl Szing, India egyik vezető jógaguruja. Viláégszerte - és Indiűban is - számtalan jógastílus létezik. Van meztelen jóga, keresztény jóga, városi jóga, sőt Indiában egy fiatal guru call center jógát is kidolgozott.

India korábban már sikerrel lépett fel több európai társasággal szemben, amelyek különböző, hagyományos indiai gyógyhatású készítményeken alapuló termékeire jegeyztettek be szabadalmi jogot.