Lelőttek a tálibok egy NATO-helikoptert Afganisztánban

Vágólapra másolva!
Négy amerikai katona vesztette életét Afganisztán déli részén, amikor a tálibok lelőttek egy helikoptert. A lázadók az elmúlt napokban fokozták támadásaikat: négy nap alatt 23 külföldi katona halt meg.
Vágólapra másolva!

Tálib lázadók lelőttek szerdán egy NATO-helikoptert Afganisztán déli részén, négy amerikai katona halálát okozva - közölte a NATO és az amerikai hadsereg. A NATO közleményben számolt be arról, hogy "ellenséges tűz" következtében zuhant le a helikopter az ország déli részén fekvő Hilmend tartományban. Joseph T. Breasseale alezredes, amerikai katonai szóvivő Kabulban megerősítette, hogy a négy halálos áldozat amerikai volt.

A támadás végrehajtását a tálibok vállalták magukra. Szóvivőjük, Juszuf Ahmadi közölte, hogy a lázadók két rakétát lőttek ki a helikopterre. Davud Ahmadi, Hilmend tartomány kormányzójának szóvivője szerint a helikopter kis magasságban volt, a levegőből nyújtott támogatást a katonáknak, eközben érte találat.

Hilmend tartományban Amerikai és brit katonák teljesítenek szolgálatot. A térség a tálibok erődítményének számító Dél-Afganisztánban fekszik. Az országban állomásozó amerikai csapatok nagyobb hadműveletre készülnek a Hilmenddel szomszédos Kandahár tartományban, hogy kifüstöljék onnan a lázadókat. Az offenzíva előtt a tálibok fokozták támadásaikat. Négy nap leforgása alatt 23 külföldi katona vesztette életét Afganisztánban.